Znani so rezultati letošnjega glasovanja žirije Autobest. Dobitnik prestižnega naslova Autobest 2014 je Hyundai i10.

Autobest je druga največja neodvisna avtomobilistična žirija v Evropi (nekakšna protiutež Evropskemu avtu leta), ki podeljuje eno najprestižnejših avtomobilističnih nagrad. Člani žirije uporabljajo jasen glasovalni sistem in vozila ocenjujejo na podlagi 13 kriterijev, vključujoč obliko, ceno, servisno mrežo, dobavo rezervnih delov, uporabnost, tehnološko dognanost, vlaganje v razvoj, nova delovna mesta, ekologijo, … ter določijo zmagovalca. Žirijo sestavljajo ugledni novinarji iz 15 držav Srednje in Vzhodne Evrope (tudi Slovenije). Glavni namen te mednarodne žirije je izbor avtomobila, ki predstavlja za sodobnega kupca najboljši nakup. Na drugo mesto so postavili Peugeot 2008, na tretje pa Nissan Note. Točkovno je to najtesnejša zmaga v zgodovini glasovanja te žirije.

Hyundai i10 je prejel 854 točk, 2008 pa 850! Note je zbral 726 točk. Sledita Chevrolet Trax (694) in Mitsubishi Space Star (476). Pogled na vrh razpredelnice kaže zanimivo sliko – prvo- in drugouvrščeni, ki sta si v ocenah tako blizu, sodita v povsem drugačen koncept zasnove avtomobila. Medtem ko je i10 klasično zasnovana kombilimuzina z racionalnimi tehničnimi izhodišči, je 2008, ki želi biti tudi »lifestyle« avtomobil, kot križanec med osebnim avtomobilom in športnim terencem vse prej kot vozilo v duhu sodobnih ekoloških trendov. A natanko takšno sliko kaže tudi večina trgov Evrope, torej da se je močni avtomobilski klasiki pridružila nezanemarljiva količina ljubiteljev avtomobilov, namenjenih tudi užitkom in to ne le v razredu dragih avtomobilov prestižnih znamk, pač pa tudi med avtomobili, ki si jih lahko privošči velika večina Evropejcev. Dvanajsta slavnostna podelitev nagrad Autobest bo v začetku leta 2014 v Varšavi.

To je že drugi Hyundaijev avtomobil, ki se ponaša z zmago, saj je leta 2012 ta laskavi naziv prejela Elantra. Hyundai i10 nove generacije je s proizvodne linije Hyundaijeve turške tovarne prvič zapeljal septembra 2013. V Sloveniji bo kupcem na voljo v drugi polovici januarja.