Natanko šestnajst dni pred štartom Dakarja 2014 je Miran Stanovnik predstavil načrte za svojo sedemnajsto udeležbo na vzdržljivostnem reliju, ki se od leta 2009 naprej odvija v Južni Ameriki. »Letošnja dirka bo napeta kot že dolgo ne«, pravi Miran.

Na tokratni izvedbi bo motoriste pot vodila tudi v Bolivijo, kjer v težkih razmerah ne bodo deležni mehanične asistence. Stanovnik zaradi zanimive trase in pomembnih prestopov med ekipami napoveduje zelo napeto dirko.

IMG_9758

Na tiskovni konferenci je Miran Stanovnik vsem prisotnim obelodanil pripravljenost in načrte za Dakar 2014, ki bo 4. januarja štartal v Argentini. Po dveh nesrečnih odstopih, predlani zaradi padca in lani zaradi okvare motorja, si želi dokazati svojo pripravljenost, katero je v letošnji sezoni že pokazal s sedmim mestom na Puščavskem izzivu v Abu Dhabiju, s prvim mestom v državnem enduro prvenstvu ter drugim mestom v slovenskem crosscountry prvenstvu.

Miran je dobršen del pogovora namenil razlagi trenutne situacije med najboljšimi motorističnimi ekipami. Petkratni in aktualni zmagovalec Dakarja, Francoz Cyril Despres, je namreč tekom letošnje sezone zapustil avstrijski KTM in se pridružil francoski ekipi Yamahe, ki je podprta s strani japonskega proizvajalca motociklov. »Želel bo dokazati, da lahko zmaga s katerimkoli motociklom,« je povedal Stanovnik in nadaljeval, da je ena močnejših ekip tudi Hondina tovarniška ekipa, ki je v zadnjem letu razvila odličen dirkalnik in pod svojo streho vzela dva vrhunska tekmovalca: Joana Barredo Borta in letošnjega zmagovalca svetovnega pokala v reliju, Paula Goncalvesa. A Stanovnik meni, da utegne v obeh ekipah, tako pri Yamahi kot Hondi, priti do notranjih trenj, ob katerih manj izkušene ekipe ne bodo znale pravilno ukrepati.

CRT56371

Favorit za končno zmago ostaja trikratni zmagovalec relija, Španec Marc Coma. Ta je Dakar 2013 izpustil zaradi poškodbe rame, letos pa bo eden izmed štirih tovarniških voznikov ekipe KTM, ki bodo vozili povsem nov dirkalnik z električnim vbrizgom goriva. Na testiranju v Tuniziji je že četrtič sodeloval tudi Stanovnik: »Dnevno smo pri temperaturi 40 stopinj Celzija s polnim plinom prevozili po tisoč kilometrov in tako res temeljito preizkusili stroje. Avstrijci so za neuničljivost poskrbeli z dvema enotama za vbrizg goriva in dvojno črpalko za gorivo, a vseeno motor ni tako preizkušen kot ta, s katerim bom vozil jaz.« Kljub vsemu slovenski dirkač meni, da KTM z Marcom Como ostaja najbolj možen kandidat za končno zmago.

Kot kritične je izpostavil začetne etape po Argentini, kjer pričakuje visoke hitrosti in možnost drobnega peska v kolesnicah, po dnevu počitka na sredini dirke pa bo motoriste v Boliviji čakala preizkušnja na višini več kot štiri tisoč metrov nad morjem. Tam bodo motoristi dirkali brez mehanične asistence. V zadnji tretjini dirke pa lahko pride do razlik med dirkači zaradi taktiziranja pri menjavah agregatov. Te zaradi časovnih kazenskih pribitkov lahko odigrajo odločilno vlogo.

Dakar 2014 se prične 4. januarja 2014 v argentinskem Rosariu in zaključi 18. januarja v čilskem Valparaisu. Najdaljša, kar 911-kilometrska etapa motoriste čaka peti dan med Chilecitom in Tucumanom. Skupno bodo prevozili 8.734 kilometrov; od tega bo 5.228 kilometrov hitrostnih preizkušenj.

Poleg Mirana Stanovnika bosta letos na Dakarju vozila še dva Slovenca, Simon Marčič (prav tako na KTM-u) ter Darij Novak s sovoznikom Boštjanom Leskovcem v Volkswagnu Amaroku.

Več o Dakarju oziroma o Miranovih dogodivščinah lahko spremljete tudi na povezavah:

https://www.facebook.com/MiranStanovnik?fref=ts

http://miranstanovnik.blogspot.com/2013/12/stanovnik-pred-odhodom-na-dakar-2014.html

http://www.dakar.com/dakar/2014/us/index.html