Veliko pozornosti na letošnjih štirih avto-moto-logističnih sejmih na celjskem sejmišču je namenjene spremljajočemu programu, ki je tako strokovno kot zabavno obarvan. Na AMZS-jevem poligonu varne vožnje bomo lahko vse dni sejma prvič videli start tovornjaka, osebnega vozila in motornega kolesa ter demonstracijo njihovih zavornih poti. AMZS-jevi  inštruktorji so prepričani, da bo prikaz presenetil obiskovalce. Ob začetku motoristične sezone je veliko pozornosti namenjene motoristom, inštruktor AMZS Centra varne vožnje na Vranskem Brane Legan pa ob tem jasno pove, da Slovenija potrebuje dirkališče.

Dirkališče, ki ga slovenski vozniki tako nestrpno pričakujejo vsa ta leta, bi omogočilo, da bi se vozniki izživeli na zavarovani progi in da ne bi priložnosti za to iskali v cestnem prometu. »Videli bi, kaj pomeni hitrost. Tako poligon kot dirkališče se od razmer na cesti razlikujeta v tem, da sicer vsi dopuščajo napake, odpuščata pa jih samo poligon in dirkališče,« pravi Brane Legan. Ugotavlja, da se varnost na slovenskih cestah sicer nekoliko izboljšuje, še vedno pa so problem prometne nesreče s hudo poškodovanimi, ki pogosto ostanejo invalidi in nesreče s smrtnimi žrtvami.

Ker lahko za varnost največ naredimo sami, inštruktorji Centra varne vožnje na štirih specializiranih sejmih Avto in vzdrževanje, Moto boom, Logotrans in Gospodarska vozila predstavljajo veliko svojih dejavnosti. Posebno pozornost namenjajo že omenjeni zavorni poti tovornjaka, osebnega vozila in motornega kolesa. Na njihovem poligonu varne vožnje ob dvorani D prikažejo zaviranje teh vozil pri hitrosti 50 kilometrov na uro, ki je hitrost v naselju. »Poudarimo, da je ob tem pomembno znanje voznika, dobra vozna površina, pnevmatike, zavore, dobro vzmetenje in ob vsem tem pomoč elektronskega sistema ABS,« pravi Legan.

Posebno doživetje za obiskovalce predstavljajo pijana očala, ki dajejo občutek vinjenosti. Vsak, ki si jih natakne, vidi, kakšno je obnašanje voznika pod vplivom alkohola in da ima težave že pri obvladovanju enostavnih situacij, kot je hoja med stožci ali pobiranje predmeta s tal. Stari znanec specializiranih sejmov je simulator za prevračanje, v katerem obiskovalci spoznajo pomen pravilne nastavitve sedeža in varnostnega pasu. Otroci se lahko s trial motorji in električnimi avtomobilčki preizkusijo na posebnem poligonu, trial motorje pa lahko preizkusijo tudi odrasli.

AMZS-jevi inštruktorji na sejmišču predstavljajo njihove dejavnosti na sploh, od raznih izobraževanj do tehnične pomoči in pomoči na cesti, obiskovalcem ponujajo še ugodnejšo včlanitev v njihov klub.