Verjetno ste se tudi vi med opazovanjem ogromnih gum, s katerimi so opremljena tovorna vozila, že kdaj vprašali, do kakšne velikosti segajo. Največja guma, ki jo izdelujejo pri Goodyearu je namreč večja od slona in tudi po sami teži ne zaostaja za njim.

Gre za terensko gumo RM-4A+ dimenzije 59/80R63, ki ima premer kar 4,023 metra, težka je 5.400 kilogramov in pri hitrosti do 50 km/h lahko nosi tudi do 100 ton težko breme.

Guma, ki jo izdelujejov Goodyearovi tovarni v Kansasu (ZDA), spada v kategorijo gum za rudarstvo ter kamnolome in se prodaja po celem svetu. Primerna je za platišča s premerom 63 col in je namešča na največje stroje za zemeljska in rudarska dela, ki se uporabljajo v premogovnikih, kamnolomih in rudnikih zlata ter bakra.


Guma, katere ogrodje in pasovi so jekleni, je izdelana z uporabo najsodobnejše in izredno natančne opreme za proizvodnjo gum. Pri njenem razvoju je Goodyear uporabil najnaprednejša orodja za računalniško simulacijo, poleg tega pa je vse čas intenzivno sodeloval tudi s proizvajalci originalne opreme. Z namenom, da bi omogočala kar največjo zmogljivost, guma vsebuje posebno Goodyearovo ‘hladno’ zmes za tekalno plast, t. i. CycleMax in središčne kanale, ki se med seboj prepletajo ter tako zagotavljajo večjo stabilnost in dodatno sproščanje toplote. K njenemu boljšemu oprijemu pripomorejo tudi neusmerjeni kanali pod ostrim kotom, medtem ko valoviti rob bočnice preprečuje prekomerno segrevanje.

Ta 63-colska guma je na voljo v dveh dimenzijah (53/80R63 in 59/80R63), treh različicah zmesi in dveh debelinah tekalne plasti (E3 in E4) ter tako skupaj ponuja kar 12 različnih možnosti uporabe.

OTR Ultra Large 63 inch