Audi bo del svojega avtomobilskega električnega omrežja z 12-voltnega spremenil na 48-voltnega. To je pomemben tehnični gradnik, s katerim bo mogoče v avtomobile integrirati nove tehnologije ter obenem izboljšati njihovo moč in učinkovitost.

“V okviru naše strategije avtomobilskih pogonov izkoriščamo vse možnosti elektrifikacije. Pri tem igra pomembno vlogo 48voltno delno električno omrežje,” je povedal prof. dr. Ulrich Hackenberg, direktor Audijevega tehničnega razvoja. “Omogoča nam prenos večjih količin energije. S tem predstavlja osnovo za nove tehnologije, s katerimi dosegamo večjo športnost, učinkovitost in udobje vozil.” Možnosti 48voltnega omrežja je Audi pred kratkim predstavil z nosilcema novih tehnologij, modeloma Audi A6 TDI concept in RS 5 TDI concept. Oba sta opremljena z električno gnanim kompresorjem, ki deluje neodvisno od obremenitve motorja in s tem pomembno izboljšuje pospeševanje vozila. Z 48voltno tehnologijo je poleg tega mogoče zelo dobro realizirati komfortne sisteme v dinamičnem delu podvozja. Audi bo kmalu predstavil različne možnosti uporabe na tem področju.

Ob današnjem tehničnem razvoju so 12voltna električna omrežja dosegla mejo svojih zmožnosti. Skupaj namreč tako imenovani statični porabniki – predvsem pri nizkih temperaturah – do skrajnosti obremenjujejo alternator, ki razvije moč do 3 kW. Za nove, dinamične porabnike, kot je na primer zmogljivi električno gnani kompresor, takšna moč baterije ne zadošča.

Rešitev je v dodatnem električnem omrežju z napetostjo 48 voltov, ki dopolnjuje 12voltno omrežje. Višja napetost omogoča uporabo kablov z manjšim presekom; teža kablov se je zato zmanjšala, prav tako tudi izguba moči. 48voltno omrežje uporablja nove tehnologije baterij in zagotavlja znatno več moči kot 12voltno omrežje s svinčevimi baterijami. Zaradi tega je pomemben gradnik Audijeve strategije, katere namen je večstopenjska elektrifikacija avtomobilskega pogona. Razvojni inženirji v koncernu so že zasnovali večstopenjski modularni sistem, med drugim tudi različico, v katero je vključen električno gnani kompresor.

V trenutno najbolj izpopolnjeni različici se kompaktna litijionska baterija z napetostjo 48 voltov uporablja kot vir energije v fazah, ko je motor izključen; DC/DCpretvornik je uporabljen za priklop 12voltnega električnega omrežja. Litijionska baterija deluje v povezavi z novim, učinkovitejšim generatorjem, ki pogon spremeni v pasivni hibrid. Takšen koncept omogoča veliko možnosti za zagon, krmiljenje in deaktiviranje motorja z notranjim zgorevanjem glede na potrebe. Zmogljivi generator doseže rekuperacijsko moč 10 kW, kar je veliko več, kot je možno danes. Skupno je na ta način mogoče prihraniti do 10 g CO2 na kilometer, kar ustreza količini pribl. 0,4 litra goriva na 100 kilometrov.