“Naš” Twingo se v tretji generaciji predstavlja v popolnoma spremenjeni zasnovi. Motor je nameščen zadaj, prav tako tudi pogon.  Petvratna zasnova, najmanjši obračalni krog in prikupna oblika.

Twingo v dolžino meri 3,6 metra, kar je 10 centimetrov manj kot predhodnik. Dolžinska izguba v zunanjosti pa pomeni prav nasprotno v notranjosti, kjer je francoskim inženirjem uspelo pridobiti 22 centimetrov, vozniku in trem potnikom pa ponuditi še veliko notranjih odlagalnih mest s skupno prostornino 52 litrov in nenazadnje še 219 litrov prtljažnega prostora. Novomeščan se lahko pohvali še višjim položajem sedenja ter rekordno majhnim obračalnim krogom 8,6 metra

Motorno paleto sestavljata trivaljna motorja. Prvi je atmosferski z oznako SCe 70 in litrom delovne prostornine, drugi pa prisilno polnjeni 900-kubični z oznako TCe 90. Motor, ki ustreza evropskim izpušnim standardom EURO6, zmore do 66 kW moči in 135 Nm navora, tovarna pa obljublja, da bo ob kombinirani vožnji porabil le 4,3 litra goriva. Moč trivaljnih motorjev se na zadnji kolesni par prenaša preko petstopenjskega ročnega menjalnika, v prihodu pa je še šeststopenjski samodejni menjalnik EDC.

twingo 2

Kupci lahko izbirajo med tremi osnovnimi paketi opreme – authentique, expression in dynamique, tem pa se bodo pridružili še številni manjši, za katere je treba odšteti od 150 do 800 evrov. Vstopni paket opreme authentique prinaša štiri varnostne blazine, sisteme pomoči pri speljevanju v klanec, proti blokiranju pogonskih koles ABS, pomoči zaviranja v sili AFU, proti zdrsu pogonskih koles ASR in sistem za nadzor stabilnosti nad vozilom ESP.

K omenjenim sistemom naštejmo še potovalni računalnik, omejevalnik hitrosti in led dnevne luči. Klimatska naprava je na voljo, tako ročna kot digitalna, a bo potrebno poseči po paketu expression oziroma dynamique. Prvi twinga obogati še z radijskim sprejemnikom R&GO, ki omogoča prostoročno telefoniranje, nosilcem za pametni telefon in električnim pomikom stekel spredaj. Drugi pa še z naprednim multimedijskim vmesnikom R-Link Evolution, opozorilnikom za nenamerno menjavo voznega pasu, meglenkami spredaj, regulatorjem hitrosti in številnimi barvnimi, kromiranimi in usnjenimi dodatki.

Cene Twinga se začnejo pri 8.990 € (SCe 70 authenitique). Vrh ponudbe bo s ceno 11.990 € predstavljal bogato opremljeni mestni malček s sistemom stop&start (TCe 90 dynamique energy). Slovenski zastopnik kupcem ponuja 500 evrov popusta in še dodatnih 500 v primeru, da se bodo ti odločili za nakup preko financiranja. Do konca letošnjega leta bodo v novomeškem Revozu izdelali 120.000 vozil, ki bodo kupcem na voljo v sedmih barvah karoserije. Večino teh bodo izvozili, največje zanimanje bo (pričakovano) na francoskih tleh, na slovenskih pa bo iz prodajnih salonov mesečno zapeljalo približno 50 vozil.