Detroitski NAIAS je vedno slovel kot prvi pomembnejši avtomobilski salon v novem letu. Ne samo za ameriški trg, pač pa so tam vedno nekaj novega prikazali tudi evropski proizvajalci avtomobilov. Za evropski trg, torej.

Tisti, ki so se bali za obstoj te zibelke avtomobilske industrije so si menda že malce oddahnili. Kriza jo je seveda močno prizadela, vendar ne toliko, da se avtomobilski proizvajalci s celega sveta ne bi ponovno vračali tja. Očitno gre tudi za nek kult in pravzaprav je ta salon najbrž tudi ena od pomembnejših gonilnih sil na tem koncu sveta. In seveda napoved dogodkov v novem letu.

Novosti je kar nekaj in seveda jih je največ za ameriški način življenja. Nekaj za nas zanimivih smo jih videli že v lanski Ženevi. Tu pa izstopajo veliki Pick-upi z ogromnimi motorji, ki so očitno še vedno moderni! Pozoren opazovalec pa si lahko zamisli tudi kakšni bodo trendi v prihodnje za evropski trg. Audi je na primer pokazal svoj novi Q7, Volkswagen  pa študijo novega crossoverja Cross Coupe GTE. Izstopajo tudi najmočnejše tovarniške različice, ki jih krasijo pomembne kratice, kot so AMG ali M… Ford pa je na primer pokazal svoj najnovejši športni kupe GT.  Nekaj najpomembnejših novosti si lahko ogledate v galeriji slik…