Toyota utira pot v prihodnost s pogonom na gorivne celice z limuzino ‘Mirai’. Decembra so na japonski trg poslali popolnoma novo vozilo na vodikove gorivne celice z imenom “Mirai”. Vozilo je naprodaj pri prodajalcih vozil znamk “Toyota” in “Toyopet”. Na izbranih evropskih trgih bo avtomobil na voljo predvidoma septembra 2015. V Nemčiji za ceno 66.000 evrov (brez DDV).

Mirai (jap: prihodnost) naznanja začetek nove dobe vozil. Z uporabo vodika – pomembnega vira energije v prihodnosti – ki ustvarja električno energijo, je Mirai prijazen okolju, njegovi priročnost in vozni užitki pa so takšni, kot bi jih pričakovali od vsakega avtomobila.

Mirai uporablja sistem Toyotinih gorivnih celic (TFCS), ki zajema tako tehnologijo gorivnih celic kot tudi hibridno tehnologijo in vključuje Toyotin novi sklad gorivnih celic ter vodikovi jeklenki pod visokim pritiskom. Sistem TFCS je energetsko učinkovitejši od motorjev z notranjim zgorevanjem in med vožnjo ne proizvaja CO2 in ne onesnažuje. Vozniki lahko pričakujejo enako mero praktičnosti kot pri vozilih z bencinskim motorjem, solidno avtonomijo (480 km) in napajanje z vodikom, ki bo trajalo okrog tri minute.

Mirai nudi vse, kar bi pričakovali od avtomobila naslednje generacije: takoj prepoznavno obliko, užitkov polno vožnjo, ki je posledica vrhunskih vodljivosti in stabilnosti zaradi nizkega težišča, in tiho, a zmogljivo pospeševanje, ki ga nudi elektromotor.

S prodajo v Evropi naj bi začeli septembra 2015 in sicer v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Danskem, do leta 2017 pa naj bi sledili še nekateri trgi. V letih 2015 in 2016 naj bi letno prodali od 50 do 100 avtomobilov za ceno 66.000 evrov (brez dajatev).

VIDEO

http://www.toyota.si/articles/mirai-teaser.json#/youtube/XTdokFwFLAE