Novi Škoda Superb je na preizkusnem trčenju Euro NCAP dosegel najboljšo oceno pet zvezdic. Euro NCAP s tem potrjuje vrhunski nivo varnosti novega Škodinega modela, ki je bil pred kratkim predstavljen na prvih trgih. Na nek način tudi na našem. Cena je od 21.600 evrov naprej.

Najnovejši rezultat preizkusnega trčenja Euro NCAP predstavlja tudi visoko stopnjo varnosti celotne Škodine modelske palete. Vse aktualne modelske serije znamke so v času svojih uvedb na trg na preizkusnem trčenju Euro NCAP prejele najvišjo oceno pet zvezdic. Pred Superbom je novembra 2014 najvišjo oceno pet zvezdic prejela Škoda Fabia. Najboljšo oceno pet zvezdic so prejeli tudi modeli Škoda Octavia (2013), Škoda Rapid (2012), Škoda Citigo (2011) in Škoda Yeti (2008).

Zaradi uporabe inovativne tehnologije MQB iz koncerna Volkswagen se vrhunski model znamke lahko pohvali s številnimi varnostnimi asistenčnimi sistemi. Za najboljšo zaščito potnikov v primeru trčenja skrbijo najsodobnejši zadrževalni sistemi z do devetimi varnostnimi blazinami, večja trdnost karoserije in načrtno optimirane zmečkljive cone. Poleg tega popolnoma novo podvozje zagotavlja stabilno, udobno in hkrati dinamično vožnjo.


Tehnologija podpira voznika v najrazličnejših prometnih situacijah – od ohranjanja razdalje in smeri do samodejnega zaviranja s polno močjo v primeru nevarnosti naleta. Novi Škoda Superb je serijsko opremljen z elektronskim nadzorom stabilnosti (ESC) s funkcijo večnaletnega zaviranja. V večini držav Evropske unije so naslednji varnostni sistemi del serijske opreme: sistem za nadzor prometa Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili, elektronski nadzor tlaka v pnevmatikah in funkcija XDS+ (prečna zapora diferenciala), ki je nadgradnja funkcije elektronske zapore diferenciala.

Kot dodatna oprema pa so možni še drugi varnostni asistenčni sistemi. Superb je prvi Škodin model, v katerem so na voljo sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu (Blind Spot Detect), asistenca za odparkiranje (Rear Traffic Alert), asistenca za zastoje (Traffic Jam Assist) in sistem za zaustavitev v sili (Emergency Assist). Drugi varnostni sistemi v ponudbi so še avtomatsko uravnavanje razdalje (Adaptive Cruise Control), proaktivna zaščita potnikov (Crew Protect Assist), asistenca za ohranjanje smeri (Lane Assist), omejevalnik hitrosti (Speedlimiter), zaznavanje utrujenosti voznika (Driver Alert) in prepoznavanje prometnih znakov (Travel Assist). K bistveno večji varnosti v novem Škoda Superbu poleg naštetih sistemov pripomorejo še inovativni sistemi luči. Prvič v kateremkoli Škodinem modelu so v njem na voljo t. i. zakrite dolge luči (Smart Light Assist).