Prenova obrtnikov.

Najboljše stvari so…jih je šest, vsaj tako trdi Volkswagen s svojo šesto generacijo Transporterja. Pravijo, da je dober kot izklesan trebušček, vez piva, snežinka in še par podobnih primerjav, ki spominjajo na število šest. Čuden je ta nemški humor. Ob boku Transporterja je prenovljen še Caddy. Četrtič.

Tako Caddy kot Transporter sta dobila manjšo prenovo zunanjosti, ki je precej sorodna tudi s preostalimi modeli znotraj družine Volkswagen, medtem ko je notranjost bolj ‘ljudska’, prepoznavna iz ostalih bratov. Izboljšana je ergonomija, dodani kakovostnejši materiali ter kopica novodobnih tehnologij, ki kombi spremenijo v pisarno. Osnovni radio Composition Media je mogoče nadgraditi z navigacijskim modulom Discover Media. Dodatno je na voljo tudi opcijski vmesnik App-Connect, ki omogoča prikaz in upravljanje izbranih aplikacij s pametnega telefona na zaslonu na dotik. Z aplikacijo Volkswagen Media Control pa lahko uporabniki npr. radio upravljajo s tabličnim računalnikom, ki je preko WLAN-a povezan s sistemom infotainment. Najvišjo stopnjo predstavlja sistem Discover Media Plus. Tako se je povečala tudi potreba po stalnem dostopu do informacij kjerkoli in kadarkoli. Temu trendu sledita navigacijski napravi Discover Media in Discover Media Plus s storitvami Car-Net Guide & Inform. Obenem ne manjka niti Bluetooth in glasnovni ukazi v angleškem jeziku.

Obe vozili sta napredovali v varnostnem pogledu z asistenčnimi sistemi. Na voljo je sistem za nadzor prometa Front Assist z radarskimi senzorji zaznava kritično razdaljo do spredaj vozečega vozila in pomaga skrajšati zavorno pot, ne gre niti brez aktivnega nadzora podvozja DCC, aktivnega tempomata s pomočjo senzorja zaznava oddaljenost in relativno hitrost spredaj vozečega vozila. Za doplačilo je na voljo tudi sistem Light Assist, ki s pomočjo kamere vklaplja in izklaplja dolge luči, med opremo je tudi sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, kamera za vzvratno vožnjo in pomoč pri parkiranju, za vozila s pogonom 4Motion je opcijsko na voljo tudi asistenca za nadzorovani spust, elektronska funkcija stabiliziranja prikolice in asistenca za menjavo voznega pasu. Za doplačilo pa je mogoče sprednje žaromete in zadnje luči nadgraditi z LED-tehnologijo.

transporter 1

Prenovljena je tudi paleta motorjev. Vsi motorji, tako pri Caddyju in Transporterju, imajo oznako Euro6. Pri T6 bo največ zanimanja za dvolitrski TDI, ki je na voljo z 62 kW (84 KM), 75 kW (102 KM), 110 kW (150 KM) in 150 kW (204 KM). Od bencinskih motorjev je na voljo dvolitrski štirivaljnik z močjo 110 kW (150 KM) in 150 kW (204 KM). Tako kot motorji TDI so tudi motorji TSI opremljeni s sistemom start-stop.

Pri Caddyju je podobna zgodba. Vsi dizelski motorji so v osnovi štirivaljniki z dvolitrsko delovno prostornino. Osnovnemu motorju z močjo 55 KW (75 KM) sledi standardni motor z močjo 75 KW (102 KM), za boljše vozne lastnosti poskrbi motor z močjo 90 KW (122 KM), ki je na voljo izključno s štirikolesnim pogonom 4Motion, medtem ko najzmogljivejši med dizelskimi agregati prepriča z močjo 110 KW (150 KM). Pri bencinskih motorjih so v ponudbi skupaj štirje agregati, katerih zmogljivosti so odvisne od različnih gibnih prostornin in števila valjev. Osnovni motor je 1,2-litrski štirivaljni TSI z močjo 62 KW (84 KM), za standardne zmogljivosti poskrbi trivaljni TSI z močjo 75 KW (102 KM), ki bo na voljo od oktobra. Najmočnejši motor je 1,4-litrski TSI z močjo 92 KW (125 KM), omeniti pa velja še 1,4-litrski štirivaljni TGI, ki je naslednik Caddyja EcoFuel. Pri skoraj enaki zmogljivosti v primerjavi s svojim 2,0-litrskim predhodnikom se manjši motor zaradi turbopolnilnika odlikuje z bistveno boljšim pospeškom in prožnostjo, poleg tega pa privarčuje do 1,7 kg plina na 100 km. Caddy TGI furgon tako porabi le 4,1 kg zemeljskega plina na 100 km.

Za slovenski trg uvoznik ponuja posebni ‘slovenski’ izvedenki, Transporter Krpan ter Caddya Krpan, ki z nakupom pravnim osebam opravičita davek. Preostala ponudba je sestavljena iz Transporterja Multivan s stopnjami opreme Trendline, Comfortline, Highline in Business. Transporter Caravelle je na voljo samo z opremo Comfortline in počitniški Transporter California v različicah Beach, Coast in Ocean. Tudi Caddy je na voljo v potniški in furgonski izvedbi, v več dimenzijskih različicah in s podobno opremo (Trendline, Comfortline, Highline), za pustolovce pa bo prav prišel Caddy Beach.

Ceniki:

Volkswagen Multivan

Volkswagen Transporter

Volkswagen Caddy