Na avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu bo svojo javno premiero doživela nova Toyota Prius.

Prius četrte generacije naznanja naslednji korak in nove dosežke Toyotine tehnologije hibridnih pogonov. Novi model naj bi postavil nove mejnike na področju porabe goriva, izpustov in izkoristka. Vsak novi Prius je prinesel izboljšave na teh področjih, toda novi model naj bi po zmogljivostih naredil največji korak naprej doslej.

Novi Prius, ki ga poganja Toyotin polni hibridni pogon, prinaša velik napredek na področju porabe goriva med vožnjo po avtocesti ter veliko prijetnejšo vožnjo. Pospeševanje je bolj uglajeno, pri višji hitrosti pa je motor tišji.


Polni hibridni pogon je bil deležen izdatnih popravkov, s katerimi so zmanjšali porabo goriva in težo ter izboljšali zmogljivosti. Z natančnimi spremembami na motorju so dosegli toplotni izkoristek nad 40 %, kar je največ med vsemi bencinskimi motorji. Druge sestavne dele hibridnega sistema so naredili kompaktnejše in jih prestavili tako, da so bolje izkoristili prostor ter znižali težišče avtomobila. Nova nikelj-metal-hidridna hibridna baterija je manjša, njena obstojnost ter polnilne lastnosti pa so znatno izboljšane.

PRIUS_26_Sept2015