Tesla je danes zjutraj svetu predstavila svoje prvo električno terensko vozilo. Tesla X.

Prvi električni SUV ima znan hišni dizajn z LED lučmi spredaj in zadaj in zaobljeno strešno linijo. Tesla pravi, da je količnik upora le 0,24, zahvaljujoč slokemu profilu in aktivnemu zadnjemu spojlerju, ki se postavi na eno od treh pozidicj. Ena od posebnosti X-a so dvižna vrata zadaj, ki omogočajo enostaven dostop do druge in tretje vrste sedežev., tu pa je tudi največje serijsko veterobransko steklo.

Avto bo na voljo s šestimi ali sedmimi sedeži, tretja vrsta se zloži v dno, kadar ni v uporabi, armaturna plošča pa ima tako kot S velikanski infotainment zaslon.

Baterije so nameščene v dno avtomobila, sprednji del, kjer ni motorja, pa je namenjen zaščiti in absorbciji pri trku. Model X bo na voljo v dveh različicah. Obe imata štirikolesni pogon, 90D pa z dvema elektromotorjema zmore 259 KM, do stotice pospeši v 4,9 sekunde, doseg pa je 414 kilometrov. Na drugi strani P90D premore en elektromotor z 259 KM, drugi pa s 504 KM, do stotice pospeši v 3,9 sekunde. Z nadgradnjo Ludicrous Speed pa pospešuje v samo 3,3 sekunde.

Drugi pomembni dodatki vključujejo zračno vzmetenje, samodejno zavedanje okolice s kamero, radarjem in sonarjem, sistem za zasilno zaviranje in sistem za nadtlak v kabini. Prvi kupci ga bodo dobili prihodnjo jesen.

Tesla-Model-X-720x405