Ford si je pri razvoju novega superšportnika Ford gGT pomagal s 3D-tiskanjem. Svoj model dirkalnika pa si lahko zdaj izdelate kar doma.

Ugotovitev, da je 3D-tiskanje na voljo že več kot 25 let, je na prvi pogled prav neverjetna, a ta tehnologija se zdaj razvija veliko hitreje in odpira nove možnosti za izdelavo avtomobilov v prihodnosti.

3D-tiskalnik se zagotovo uvršča visoko na seznam želja za letošnje božične praznike. S to tehnologijo lahko zdaj doma natisnete modele nekaterih Fordovih najbolj zaželenih avtomobilov, kot so povsem novi Ford GT, Ford Mustang in Focus RS. In prav pri teh treh avtomobilih je 3D-tiskanje imelo ključno vlogo pri razvoju vozila polne velikosti.

Za vse, ki imajo svoj 3D-tiskalnik, je zdaj na voljo spletna trgovina Ford 3D Store, kjer so prvič z licenco proizvajalca avtomobilov na voljo datoteke za 3D-tiskanje modelov vozil. Kupcem ni na voljo le Ford GT, prenesejo lahko predloge za več kot 1000 modelov, med katerimi so tudi Focus ST, Fiesta ST in za ameriški trg specifičen model F-150 Raptor.

Ford uporablja 3D-tiskanje za znatno skrajšanje časa razvoja, saj mu omogoča izdelavo delov za prototipe, s katerimi lahko oblikovalci in inženirji hitro preizkusijo in izboljšajo celo vrsto različnih pristopov. Klasične metode izdelave prototipov zahtevajo posebna orodja in so lahko zelo dolgotrajne. Ford 3D-del natisne v samo nekaj urah, stroški pa ne presegajo 1000 evrov, kar odpira vrata eksperimentom in še bolj radikalnim, inovativnim zasnovam.