Mineva štirinajst let, odkar je na slovenske ceste zapeljal prvi Fiat Doblo. V prenovljeni podobi se večnamembnež znova predstavlja slovenskim kupcem v svoji četrti generaciji.

Pred poletjem sem spoznal obrtniškega Dobla in v njem nekaj več zapisal tukaj. Tale potniški, ki je namenjen prevozu oseb oziroma družinam, pa je na zunaj precej podoben obrtniškemu. Dobil je nove žaromete, nov pokrov motorja, drugačna vrata in odbijače ter vzvratna ogledala. Povsem drugačna slika je notranjost vozila, ki jo krasijo sveža oblika armaturne plošče, nov je volan, novejši in prijetnejši na otip so materiali, izboljšana je zvočna izolacija, ne gre niti brez multimedijskega sistema Uconnect. Na voljo sta dva. Eden ponuja 3-palčni zaslon in osnovne funkcije (USB vmesnik in Bluetooth), tisti boljši to nadgrajuje s 5-palčnim zaslonom, navigacijo Tom Tom, DAB sistemom in s stikali na volanu.

Prostornost je Doblojeva največja vrlina. Odlagalnih prostorov ne manjka, za dodatnih 990€ je možno dokupiti dva dodatna sedeža, ali se preprosto odločiti za podaljšano (+35 cm) ali povišano verzijo (+27 cm). Od tega je odvisna tudi prostornina v prtljažniku. Pri običajni verziji je najmanj 750 litrov, pri Dobloju Maxi pa kar 1050 litrov. Prilagodljivost omogoča tudi možnost nastavitve zadnje police (nivojsko), ki ima obenem za 70 kilogramov nosilnosti.

Motorna paleta obsega štiri Euro6 motorje. Bencinsko ponudbo predstavljata 1,4-litrski 16V 70 kW motor in prav tako 1.4 plinski T-Jet z 88 kW (Natural Power). Veliko več zanimanja bo za dizelsko ponudbo, kjer se 1,6-litrski MultiJet predstavlja v 70- in 88-kilovatni izvedbi. Močnejši dizel obenem zamenjuje tudi dosedanji dvolitrski dizel.

Kupci v Sloveniji bodo izbirali med znanimi paketi opreme Pop, Easy, City, Lounge, svojevrstna posebnost pa bo oprema Trekking. Slednja prinaša nekaj več terenskega videza, daljši spisek opreme in novo barvo Bronzo Magnetico. Sicer pa bo največ povpraševanja za Doblojem z 1.6 MultiJet motorjem in opremo City, ki stane 15.990€.

Italijani so ob premieri prenovljenega Dobloja predstavili še dve posebni izvedbi. Predelavo v vozilo za invalide že poznamo, nova pa je verzija za kamping. Tega za dobrih 2500€ podjetje Sipras iz Kamnika preuredi v nekakšen mini avtodom, ki ima na voljo štedilnik, pomivalno korito, kanister za svežo in odpadno vodo, črpalko in seveda dva metra dolgo posteljo.

doblo 1

Fiat-Doblo-2016