Zveza Renault-Nissan bo v prihodnjih štirih letih predstavila več kot deset vozil s tehnologijo za avtonomno vožnjo. Avtomobilska skupina svetovnega obsega je potrdila, da bo do konca leta 2020 v ZDA, Evropi, Japonski in Kitajski predstavila paleto vozil z avtonomnimi zmožnostmi.

Tehnologija bo vgrajena v prevladujoče, množične avtomobile po dosegljivih cenah. Poleg tega bo Zveza Renault-Nissan ponudila niz novih povezljivih aplikacij, ki bodo ljudem olajšale povezanost z delom, zabavo in družbenimi omrežji. “Zveza Renault-Nissan je trdno zavezana dvojnemu cilju: nič izpustov in nič smrtnih žrtev,” je Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Zveze Renault-Nissan dejal v raziskovalnem centru Renault-Nissan Silicon Valley Research Center. “Zaradi tega razvijamo avtonomno vožnjo in povezljivost za prevladujoče, množične avtomobile na treh celinah.”

 


Nič izpustov in nič smrtnih žrtev

Zveza Renault-Nissan je že med vodilnimi v panogi na področju ničnih izpustov. Zveza je prodala skoraj 300.000 vozil s povsem električnim pogonom, odkar je bil decembra 2010 na območju zaliva San Francisca prodan prvi Nissan LEAF. Varnost in učinkovitost vozil Zveze Renault-Nissan sta bistveno izboljšani. Tako je, na primer, število smrtnih žrtev in hudih poškodb v Nissanovih vozilih na Japonskem v zadnjih 20 letih upadlo za 61 odstotkov, v Renaultovih vozilih v Franciji pa se je v 15 letih zmanjšalo za 80 odstotkov.

Avtonomna vožnja bo predvidoma še bolj zmanjšala napake voznikov, katerim gre pripisati odgovornost za do 90 odstotkov vseh smrtnih žrtev. Leto 2016 bo prineslo uvedbo avtomobilov z nadzorom enega voznega pasu (single-lane control). To je funkcija, ki avtomobilu omogoča avtonomno vožnjo po glavnih cestah, tudi ob zgoščenem in zaustavljajočem se prometu. V letu 2018 bo Zveza Renault-Nissan predstavila vozila z nadzorom več voznih pasov (multiple-lane control), ki lahko med vožnjo po glavni cesti avtonomno obvladuje tveganja in menja vozne pasove. V letu 2020 bo na vrsti predstavitev avtonomnost v križiščih (intersection autonomy), ki zmore brez voznikovega posredovanja voditi skozi stičišča mestnih ulic in v gostem mestnem prometu.

Kasneje letos bo Zveza predstavila novo avtomobilsko aplikacijo za prenosne naprave, ki omogoča, da interakcijo z avtomobilom voznik opravlja na daljavo. Naslednje leto bo predstavila prvi multimedijsko napravo Zveze (Alliance Multimedia System), ki bo zagotavljala nove multimedijske in navigacijske funkcije, vključno z izboljšanim vključevanjem pametnih telefonov in brezžičnih posodobitev zemljevidov. V letu 2018 bo program Zveze za povezljivost in medmrežje stvari (Alliance Connectivity & Internet of Things platform) podpiral novo funkcijo navideznega osebnega pomočnika (Virtual Personal Assistant) za zasebne in poslovne kupce. Vsa tehnologija za avtonomno vožnjo, ki jo bo uvedla Zveza, bo vozniku omogočala, da se sam odloči za njeno uporabo.