Kaj bo to pomenilo za vožnjo po naših cestah?

Z novim letom bo policija dobila več pooblastil, ki bodo pripomogla k izboljšanju varnosti v prometu. Če bo obveljal predlog vlade, bodo lahko avtomobile nadzirali z optično prepoznavo registrskih tablic. S kamerami opremljenim policijskim vozilom bodo lahko v parih sekundah preverili ali je vozilo ukradeno, ima veljavno registracijo in zavarovanje in ali ima lastnik veljavno vozniško dovoljenje.

Preventiven policijski nadzor s pomočjo optičnih kamer že izvajajo v dveh tretjinah držav evropske unije. Policijska ”marica” ima na strehi štiri kamere, računalnik pa v nekaj sekundah odčita registrsko tablico in izpiše podatke o vozilu in vozniku na zaslonu. Kamera lahko zajame 10 vozil na sekundo, deluje tako podnevi kot ponoči in delovanje ni vezano na vremenske pogoje.

Ministrica navaja, da se bodo pridobljeni podatki takoj zbrisali, saj ne služijo za dolgoročni nadzor. Poleg tega, pa bodo vozila opremljena z optičnimi kamerami poseben označena. Kot je razvidno s predloga vlade, pa se naj bi nadzor vozil oziroma registrskih tablic izvajal tako na avtocestah kot na vseh ostalih cestah.

Ali bo policijski nadzor z drugim letom stopil v veljavo bo znano konec leta, če vlada potri  sklep o policijskih pooblastilih.

Obsedenost s prekoračitvijo hitrosti škoduje prometni varnosti

Kazni za prekoračitev hitrosti

”Najslabši” vozniki na svetu!