Znanstveno: Gost cestni promet povzroča demenco!

Študija je razkrila, da so osebe, ki živijo ob prometnih cestah, izpostavljene višji stopnji tveganja za pojav demence. Raziskovalci menijo, da so zanjo krivi hrup, prašni delci, dušikov oksid ter mikro delci pnevmatik.

Pri ljudeh, ki živijo ob prometnih cestah, so bile opažene višje stopnje demence, kaže študija, objavljena v zdravstveni reviji Lancet. Največ primerov demence se pojavi pri ljudeh, ki živijo do 50 metrov od glavnih prometnih povezav.  To je dobrih deset odstotkov primerov demence, ki bi jih lahko povezali s prometom, ugotavlja študija.

V Kanadi so raziskovalci zadnjih 11 let sledili dvema milijonoma ljudi. Na podlagi zbranih podatkov trdijo, da lahko hrup prometa in onesnaženost zraka vpliva na propadanje možganov.

Po vsem svetu ima demenco kar 50 milijonov ljudi. A še vedno se natančno ne ve, kaj so vzroki bolezni, ki obolelim vzame spomine in zmanjša moč možganov. Od dveh milijonov ljudi, ki je od 2001 do 2012 sodelovalo v študiji, je 243.611 oseb zbolelo za demenco in ugotovili so, da je bilo tveganje višje pri tistih, ki so živeli bližje cestam.

Tveganje za bolezen je bilo za sedem odstotkov višje pri tistih, ki so živeli manj kot 50 metrov od ceste, v primerjavi s tistimi, ki so živeli 300 metrov od glavnih cest.

Raziskovalci menijo, da lahko s prstom pokažejo na hrup, prašne trde delce, dušikov oksid in mikrodelce pnevmatik. A opozarjajo, da zaenkrat še ne morejo dokazati, da prometne ceste vplivajo na razvoj bolezni. Ugotovitve seveda potrebujejo dodatne študije, da bi jih potrdili.

NEVERJETNO: Zaradi takšnega stekla so policisti ženski izrekli globo v višini 200 eur!

10 najdražjih avtomobilov, ki smo jih Slovenci kupili v letu 2016!

To je 10 najbolj odmevnih zgodb leta 2016!