Huda prometna nesreča se je zgodila le nekaj dni, po postavitvi ”pametnega” križišča!

Kljub več tisoč evrov vredni investiciji v sistem COPS@road, je križišče najbolj prometne ceste še vedno nevarno.

V soboto 7.1. se je na glavni cesti Mislinja –Slovenj Gradec v naselju Straže, občina Mislinja, zgodila prometna nesreča v kateri sta bila udeleženi dve osebni vozili. Voznik srebrnega vozila je na slabo preglednem odseku zavijal z glave ceste na stransko, medtem ko je iz nasprotne smeri po glavni cesti pripeljal črni avtomobil.

Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so na vozilih odklopili akumulatorje, zavarovali kraj ter nevtralizirali in počistili razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

*foto: Facebook, TD Mislinja


Kljub temu pa se je pojavilo zaskrbljujoče vprašanje:

– Kako izboljšati varnost najnevarnejšega križišča v občini Mislinja?

Nedavno nameščen opozorilni sistem COPS@road, z uporabo nabora detektorjev sistem zazna približevanje udeležencev križišču iz več smeri ter jih s pomočjo rumenih utripalcev na kontrastni tabli opozarja na nevarnost trka v realnem času. Čeprav naj bi sistem posledično umiril promet na glavni cesti ter opozarjal voznike, ki prihajajo s stranske ceste, temu še zdaleč ni tako.

Namreč, na tem cestnem odseku se je v zadnjih 16 letih zgodilo 32 prometnih nesreč. Ne glede na to statistiko, so pred nekaj leti hitrost tega odseka iz 60 km/h dvignili na 70 km/h. Kljub pritožbam in peticiji krajanov je višja omejitev hitrosti ostala. Še bolj pa preseneča dejstvo, da naj bi po neuradnih podatkih bile hitrosti vozil na tem odseku bistveno višje. Najhitrejši voznik naj bi drvel kar z dvakratnikom hitrostne omejitve.

Mogoče bi najprej morali na križišču, »Šiman – Mrakov jarek« v Občini Mislinja, prometno varnost izboljšati z bolj preprostimi ukrepi. Najhitrejši in učinkovit ukrep je reden policijski nadzor ter postavitev radarske kontrole hitrosti. Dolgoročen ukrep pa zmanjšanje omejitve hitrosti na nekdanjih 60 km/h.

Investicija v COPS@road, kljub vsem svojim prednostim, v tem trenutku deluje kot neustrezno zapravljen denar.

NEVERJETNO: Zaradi takšnega stekla so policisti ženski izrekli globo v višini 200 eur!

To je seznam avtomobilov, ki so jih v letu 2016 ukradli pri nas!

Razkrivamo zaklad, ki ga je prah prekrival kar 34 let!