Faraday Future namerava z modelom FF 19 povoziti Teslo!

Ameriško podjetje Faraday Future je predstavilo svoj prvi serijski avtomobil, ki bo s svojimi lastnostmi z lahkoto konkuriral Tesli.

V FF91 se nahaja sklop elektromotorjev z močjo kar 1.050 ‘konjev’. Z njimi v 2,39 sekunde doseže hitrost 60 milj na uro oziroma 96 kilometrov na uro, doseg pa znaša 608 kilometrov (več kot 700 kilometrov po ciklu NEDC). Motor elektriko črpa iz baterije s kapaciteto 130 kWh, ki se jo na enosmernem polnilniku z močjo 200 kilovatov lahko v eni uri teoretično napolni za 500 kilometrov dosega, na 15-kilovatnem hišnem priključku pa bo v 4,5 ure napolnjena do polovične kapacitete.

Tehnološki vrhunci FF 91 se seveda ne končajo s pogonskim sklopom, saj je na seznamu lastnosti vse, kar se pričakuje od avtomobila njegove vrste. Opremljen je z LTE modemi in vmesnikom Wi-Fi in vrsto zaslonov ter je povezljiv z mobilnimi komunikacijskimi napravami, ki omogočajo tudi daljinsko odklepanje ‘samomorilskih’ vrat, na katerih so kljuke nadomestili z na dotik občutljivimi stikali. Aerodinamična vzvratna ogledala bodo lahko odstranili, ko bo zakonodaja dovolila njihovo nadomestilo z vzvratnimi kamerami, svetila pa imajo tehnologijo LED.

V avtomobilu je seveda tudi vmesnik za avtonomno vožnjo, ki deluje s pomočjo desetih video kamer, trinajstih radarjev kratkega in dolgega dosega, dvanajstih ultrazvočnih tipal in poklopnim visoko ločljivim laserskim radarjem LIDAR na ‘pokrovu motorja’.

Ko bo FF 91 tudi zares zapeljal na ceste, bo Tesla S očitno dobila zares verodostojnega tekmeca.

Bodo mladi v bodoče le še sopotniki v vozilih!?

Od totalke do novega avta. Razbitino nove BMW serije 3 popolnoma obnovil – VIDEO

15 najbolj bizarnih popravil avtomobila vseh časov!