Raziskave sodobnih navad v avtomobilizmu kažejo na zanimiv trend. Mladi vozniki pravzaprav niso več vozniki, ampak sopotniki.

Torej je že v osnovi zgrešena trditev, da »sodobni vozniki« (ki to pravzaprav niso) zahtevajo, oziroma si želijo v avtomobilu čedalje več sodobne tehnologije!

Seveda je sodobna tehnologija lahko v veliko pomoč. In tudi je. Vsaj v nekaterih primerih. Na primer pomoč pri speljevanju na klancu. Idealno za tiste, ki ne znajo uporabljati »ročne« zavore. Le ne vem, zakaj smo morali tako dogo čakati na to, saj bi lahko biti vsi avtomobili že zdavnaj opremljeni s tem.bmw-330e-14

Biser elektronike?

Na žalost pa je »elektronika« še bolj in večkrat v breme. Še posebej takrat, ko ne deluje kot bi pričakovali. Razno branje prometnih znakov, samodejno parkiranje, ugašanje in prižiganje dolgih luči, opozorilo pred prečkanjem voznega pasu, nenazadnje navigacija, muhast tempomat… Misel, ki jo večkrat slišim iz ust priznanega slovenskega intelektualca, da če bi bil on programer, ki je spisal »softver« za sodobno letalo prav gotovo ne bi sedel vanj, pove veliko! In to se v nizkocenovnem avtomobilskem razredu, žal dogaja redno in vse preveč pogosto.

 

Izkaže se, da je večina sodobnih pripomočkov podprtih z elektroniko vse preveč nezanesljivih, površnih in neuporabnih. Vsaj tistih, ki naj bi služili vozniku, ne sopotniku! Poleg tega vse prevečkrat (čeprav to avtomobilski proizvajalci neradi priznajo) jemljejo preveč pozornosti vozniku. Tudi zakonodaja se slepo in enostransko posveča predvsem in samo mobilnemu telefonu v avtomobilu. O tem kako brskanje po različnih menijih, spremljanje energijskih procesov v hibridih ali nastavljanje različnih funkcij avtomobila vpliva na vožnjo pa modro molčijo. Iz bogatih izkušenj lahko trdim, da še bolj moteče kot telefoni! Pa se zato nihče prav posebej ne vznemirja.

bmw-x1-25d-19

Tehnologije bolj namenjene potnikom kot vozniku!

Zato pravzaprav rezultati raziskav razveseljujejo. Uporabniki sodobnih pripomočkov v avtomobilu očitno naj ne bi bili vozniki ampak sopotniki! Ja, današnja mladina se očitno raje da prevažati naokoli, kot pa, da bi vozili sami. Pametno! Le staršem zmanjkuje časa in jim popuščajo živci. Zato računati na kupce, ki so pravzaprav samo sopotniki najbrž ni prav umestno. Avtomobile bodo še vedo kupovali in vozili vozniki… Koliko bodo pri tem (še) upoštevali želje sopotnikov pa je retorično vprašanje…

Ampak tudi ta generacija Y se bo morala verjetno enkrat sprijazniti z dejstvom, da bodo postali »vozniki«. Me zanima kako bodo takrat – med vožnjo seveda – pisali »mesidže« , »tvite«, in gledali neumnosti na »You tubu«… Razen, če bodo presedlali na vlak, ko bo sedanja generacija »voznikov« izumrla!

9 stvari, ki jih morate vedeti preden seksate v avtomobilu!

Moški zapeljal v skupino ljudi, s tem preprečil ulični pretep in porušil bar – VIDEO

7 neuspelih poskusov predelave avtomobila!