SI VEDEL? Tudi če nimaš vinjete, se lahko tukaj pelješ brez. Popolnoma legalno!

Za uporabo slovenskih avtocest ter hitrih cest je obvezen nakup vinjete. Vendar, ostajajo izjeme. Odseki, po katerih lahko zapeljemo z avtomobilom, čeprav na vetrobranskem steklu nimamo prilepljene vinjete.

Zaradi nedavne, popolne zapore stare obalne ceste med priključkom na Krožno cesto in priključkom Ruda, je obvoz od 20. marca 2017 urejen po hitri cesti H6 Koper–Izola, skozi predor Markovec, zato med priključkoma Semedela in Izola ni obvezna uporaba vinjete.

Brez vinjete skozi Karavanke.

Za vožnjo po avtocesti iz smeri Avstrije do priključka Hrušica proti notranjosti Slovenije in od priključka Hrušica do meje v smeri Avstrije uporaba vinjete ni obvezna. Plačana cestnina za predor Karavanke velja med prvima avtocestnima priključkoma na obeh straneh državne meje (v Sloveniji priključek Hrušica, v Avstriji priključek Podrožca – Rosenbach).

Večna uganka: Rondo Tomačevo!

Brez vinjete se lahko peljete tudi po trzinski hitri cesti ter čez večno uganko, rondo Tomačevo. Cestninski nadzorniki DARS d.d. na samem krožišču Tomačevo ne izvajajo cestninskega nadzora. Torej, če na vaši poti ne zapeljete na severno obvoznico Ljubljane oziroma H3 vas nadzorniki ne bodo ustavili. Za servisne ceste ob obvoznici vinjete ne potrebujete.

Kje pa se lahko ”švercamo” na Štajerskem?

Na območju Maribora vinjeto potrebujete za spodaj naštete odseke: E59 Šentilj – Pesnica (Maribor),H2 Pesnica – Slivnica in nova vzhodna obvoznica Pesnica – Slivnica ter avtocestni odsek od Slivnice do Dražencev.

Za odsek Pesnica pri Mariboru – Pesniški rondo- obvoznica Maribor potrebujete vinjeto medtem, ko za cesto Tržaška – Ptujska cesta – Tezno vinjete ne potrebujete. V Mariboru vinjete ne potrebujete na Tržaški cesti (mimo Rutarja in Obi-ja), ter potem naprej mimo Baumaxa.

https://www.avtofotomarket.si/avto-nasveti/2016/10/05/kaj-morate-vedeti-o-vinjetah/

To so države, v katerih moraš obvezno voziti z zeleno karto!

POZOR: To vas bo po novem stalo prometnega dovoljenja!