Žar upanja za Elona Muska: Tesla Model 3

Elon Musk je razkril podrobnosti velikoserijskega električnega avtomobila s katerim želi elektrificirati svet.

Na voljo bosta dve različici Modela 3, osnovna in Long Range. Prva je ohranila oglaševano ceno, v ZDA stane od 35.000 dolarjev, ter ima 345 kilometrov dosega, medtem ko različica z daljšim dosegom stane od 44.000 dolarjev in ima 500-kilometrski doseg.

Prvi kupci so sedli za volan dražje različice, z daljšim dosegom, ki potrebuje do stotice 5,1 sekund in doseže najvišjo hitrost 225 km/h. Cenejša različica potrebuje do stotice 5,6 sekund in doseže 210 km/h, a jo bodo pričeli izdelovati šele jeseni. Pri obeh se navor iz elektromotorja prenaša na zadnji kolesni par.

Po pričakovanjih je potniška kabina izredno minimalistična. Na sredini je nameščen 15-palčni zaslon na dotik, ki nudi pravično vse potrebne informacije o vozilu. Možno je dokupiti še premijski paket v vrednosti 5.000 dolarjev, ki prinaša usnjeno notranjost, elektronsko nastavljive sedeže in izboljšan zvočni sistem. Model 3 je serijsko opremljen s številnimi dobrotami, med njimi so na seznamu navigacijska naprava, žarometi LED, spletna povezljivost in nekaj osnovnih funkcij Autopilota (sistem za preprečevanje naleta in samodejno zaviranje v sili). Za naslednjih 5.000 dolarjev lahko kupec dokupi še izboljšan Autopilot, ki prinaša samodejno menjavo voznega pasu in samodejno parkiranje.

Proizvodnja težko pričakovanega, cenovno dostopnega električnega modela je že stekla, a nameravajo v avgustu izdelati le 100 avtomobilov. Septembra bo ta številka zrasla preko 1.500 proizvedenih primerkov in v decembru na 20.000 enot. Vsak, ki bo model 3 naročil danes, bo nanj moral čakati do naslednjega leta. Trenutno imajo okoli 400.000 rezervacij, v letu 2018 pa želijo izdelati pol milijona vozil.