Mercedes Benz razred X

Mercedes Benz je v južnoafriški prestolnici Cape Town predstavil njihov novi poltovornjak. Razred X v razred prinaša tisto, česar ostalim proizvajalcem manjka – prestiž.

Pri Mercedes Benzu so si pri snovanju tega posebneža pomagali ravno z znanjem in izkušnjami inženirjev skupine Renault Nissan. Številne mehanske dele si bo razred X tako izposodil od Navare, tudi izdelovali ga bodo v tovarnah, kjer Nissan in Renault izdelujeta Navaro oziroma Alaskana. Vse to bi lahko pomenilo, da ima razred X čisto vse sestavine za uspeh – je robusten, zanesljiv in markanten.

Razred X je namenjen širokemu krogu kupcev, trgu ga bodo zato ponudili v več različicah in z različnimi motorji. Najprestižnejši model bo opremljen z informacijsko-zabavnim sistemom s funkcijo upravljanja preko ploščice občutljive na dotik in širokim naborom varnostnih in sistemov za pomoč vozniku. Pri Mercedes Benzu obljubljajo, da pri nastavljanju podvozja niso sklepali kompromisov in da je razred X odličen tako na cesti kot na neutrjenih podlagah.

Kupci bodo lahko izbirali med štirimi motornimi različicami. Model X 220 d bo poganjal 2.3-litrski turbodizel s 163 KM, zmogljivejša inačica z dvema turbinama pod pokrovom X 250 d bo razvila 190 KM. Nemci bodo ponudili še bencinskega X 200 s 165 KM, najmočnejši v ponudbi pa bo X 350 d z velikim šestvaljnim motorjem z 258 KM in 550 Nm navora. Odvisno od izbire motorja bo avtomobil dobavljiv s šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom s sedmimi stopnjami. Tako eden kot drugi bosta v osnovi moč prenašala na cesto preko zadnjega para koles, štirikolesni pogonski sistem bo doplačljiv.

Ob predstavitvi so sicer postregli s kar nekaj zanimivimi podatki. Na nakladalni del naj bi bilo mogoče zložiti za 1.2 tone tovora, kar je približno enako 17 sodčkom piva. Pomemben je tudi podatek, da lahko najzmogljivejši X 350 d za sabo potegne 3.8 tone težak tovor. Prikolica s tremi velikimi konji torej ne predstavlja večjega izziva. Karoserija je od tal oddaljena dobrih 20 centimetrov, z opcijskim vzmetenjem se lahko odmik poveča na 22 centimetrov. Brodi lahko po 60 centimetrov globoki vodi. Razred X gre v prodajo novembra, v Nemčiji se bodo cene začele pri dobrih 37 tisočakih.

Prenova Mercedes Benz S Coupe in S Cabriolet

Mercedes-Benz predstavil prenovljenega urbanega terenca GLA

Business C-class – Mercedes-Benz C 220d