Nova dimenzija udobja: Rolls Royce Phantom VIII

Phantom velja za enega najboljših avtomobilov na svetu, kar potrjuje z vsako novo generacijo, ki kljub oblikovni evoluciji prinaša kup novosti. Med drugim tudi aluminijast okvir.

Največja novost, ki jo Phantom VIII predstavlja je popolnoma nova šasija, katera omogoča novemu Phantomu 30% večjo trdnost v primerjavi s prejšnjo generacijo, hkrati pa bo služila kot osnova naslednjim modelom znamke. Skupaj z novo šasijo so pri Rolls Royceu razvili tudi novo podvozje, katero je sestavljeno iz dvojnih vilic na sprednji osi in pet-točkovnim vpetjem zadnje osi, ki v sodelovanju z aktivnim vzmetenjem neprestano skrbi za najbolj udobno vožnjo, hkrati pa preprečuje kakršno koli nagubanje v ovinkih in ob pospeševanju. Za stik s cesto skrbijo nove, posebej za ta avtomobil razvite pnevmatike, ki v primerjavi s prejšnjim modelom ponujajo za 9 decibelov manj hrupa v kabini in pa novo, štirikolesno zavijanje.

Za voznika in potnike je dobro poskrbljeno

Prava skrb za udobje potnikov pa se začne šele v kabini, za katero je Rolls Royce namenil kar 130 kilogramov izolacijskega materiala, s čimer je nov avtomobil še dodatnih 10% tišji od predhodnika iz leta 2003. Kabino zaznamujejo sodobni materiali in čiste linije, katere pa navdih črpajo v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Vsi elementi, kot sta na primer piknik mizica in LCD ekran so skriti in na voljo s pritiskom na gumb, ko jih potnik potrebuje. Na stropu kot poprej še vedno ‘kraljuje’ zvezdno nebo.

Novost, ki pa se je bo verjetno najbolj razveselil voznik, je motor. Ta bo obdržal prostornino 6,25 litrov dvanajst valjev, kot jih je imela prejšnja generacija, vendar pa so inženirji na popolnoma nov motor namestili še dve turbini. Končni rezultat je kar 900 Nm navora pri zgolj 1.700 obratih na minuto, s čimer so izdelali enega izmed najtišjih motorjev. 563 konjskih moči je na zadnji kolesni par speljanih preko 8-stopnjskega menjalnika, ki s pomočjo satelita izbira najbolj ustrezno prestavo za dani odsek ceste.

To so avtomobili novopečenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa!

Rolls Royce Dawn

Rolls-Royci zgoreli v požaru