Slovenska premiera: Nissan Qashqai s sistemom ProPilot

Mestni terenec Nissan Qashqai je zdaj na voljo s sistemom ProPILOT, z Nissanovo najnaprednejšo tehnologijo za pomoč pri vožnji.

Sistem ProPILOT vozniku olajšuje upravljanje vozila z zagotavljanjem pomoči pri krmiljenju, pospeševanju in zaviranju. Deluje med vožnjo po enem voznem pasu na avtocestah, najbolj učinkovit pa je pri nizki hitrosti v zgoščenem prometu in visoki potovalni hitrosti. S prevzemom nekaterih monotonih opravil v vožnji z avtomobilom zmanjšuje utrudljivost in obremenitev ter povečuje varnost z izboljšanjem splošnega nadzora in dviganjem samozavesti.

Medtem ko sistem ProPILOT predstavlja Nissanov prvi korak do avtonomne vožnje, pri mestnem terencu Qashqai zagotavlja tehnologijo “prevzemanja upravljanja”. Voznik ohranja odgovornost in nadzor nad dogajanjem med vožnjo. Nissan Qashqai s tehnologijo ProPILOT je že na voljo že za 27.600 evrov na N-Connecti z ročnim menjalnikom.

Nissan Qashqai ProPILOT je tako na voljo kot opcija za katero mora kupec doplačati 1.000€ (ročni menjalnik) oziroma 1.200 € (avtomatski menjalnik). Opcija je dostopna izključno pri različicah z 1.6 dizelskim motorjem. V primeru, da se kupec odloči za višji nivo opreme t.j. Tekna, je ta na voljo že za 29.600€ (ročni menjalnik) oziroma že za 31.300 (avtomatski menjalnik). Cene veljajo za različice z 2WD pogonom.

Uporaba sistema ProPILOT je preprosta in intuitivna. Voznik ga vklopi s pritiskom na gumb sistema ProPILOT na desnem kraku Qashqaijevega volanskega obroča. S pritiskom na sosednji gumb “SET” se ohranita trenutna hitrost in ustrezna varnostna razdalja do spredaj vozečega vozila. Nastaviti je mogoče tako hitrost kot tudi varnostno razdaljo.

Če to zahtevajo prometne razmere, Qashqai upočasni in se po potrebi popolnoma ustavi. Samodejno spelje in nadaljuje pot, če je vozilo stalo približno tri sekunde ali manj. V primeru daljše zaustavitve mora voznik pritisniti gumb “RESUME” ali na rahlo tapniti pedal za plin.

ProPILOT omogoča tudi ohranjanje Qashqaija na sredini izbranega voznega pasu na avtocesti, pri čemer prepoznava bele pasovne črte na obeh straneh.

Stanje sistema ProPILOT je vedno prikazano v predelu med obema merilnikoma na instrumentni plošči. Vidna opozorila vedno spremljajo tudi zvočni opozorilni signali. Tehnologija deluje na osnovi podatkov o prometnih razmerah in stanju na cesti, ki jih posredujeta kamera na Qashqaijevem vetrobranskem steklu in radar za Nissanovim znakom na prednji rešetki.

Slovenska premiera: Nissan LEAF

Nissan Qashqai – Prenovljen revolucionar segmenta

Tu in tam in vsepovsod – Nissan Qashqai 1.6 DIG-T 360°