Na južno stran Alp je zapeljala druga generacija mestnega malčka s štirimi prstani na ‘haubi’. Audi A1 Sportback se po devetih letih predstavlja v posodobljeni podobi, pripravljen na kupce, ki od mestnih malčkov želijo nekaj več.

Novi A1 Sportback zdaj temelji na znani koncernski platformi ter je na voljo le kot 5-vratna različica. Posledično so se nekoliko spremenile dimenzije in sicer po novem meri 4,03 metra v dolžino, širina z 1,74 metra ostaja enaka, medtem ko višina znaša le 1,41 metra.

Oblikovne smernice so zastavljanje v agresiven in športen izgled. Največji prispevek pa zagotavlja agresivna in široka maska hladilnika, ki spominja na legendarnega Sport Quattra. Za doplačilo je na voljo S-Line paket, ki avto obogati s širšimi izpuhi in bolj poudarjenimi stranskimi pragovi.

Modernizirala se je tudi potniška kabina, kjer so se izboljšali uporabljeni materiali in ergonomija. Serijsko se pred voznikom nahaja 10,25-palčni instrumentacijski digitalni zaslon, seznam dodatne opreme pa vsebuje 10,1-palčni osrednji zaslon z navigacijo, infozabavne storitve in večjih Audijevih modelov, športni in/ali ogrevani sedeži, Bang&Olufsen zvočni sistem z enajstimi zvočniki ter sodobna povezljivostna sistema Apple CarPlay ter Andoid Auto.

V novem A1 se nahaja kopica sistemov, ki raven varnosti in udobja dvigne precej višje, saj je »sposojena« iz višjih razredov. Obenem pa povečana dolžina avtomobila prispeva k komfortu potnikov. Novi A1 Sportback v zadek pogoltne 355 litrov prtljage.

Pod motornim pokrovom bivajo turbobencinerji družine TFSI. Najšibkejša sta litrska 25 TFSI (95 KM) in 30 TFSI (116 KM), sledita pa še člana z litrom in pol oziroma dvema litroma prostornine, ki nosita oznaki 35 TFSI (150 KM) in 40 TFSI (200 KM).

Serijsko je vgrajen 6-stopenjski (pri različici 25 TFSI 5-stopenjski) ročni menjalnik, ki ga lahko nadomestil 7-stopenjski samodejni S tronic z dvema sklopkama (le 2.0 TFSI ima serijsko 6-stopenjski S tronic). Opcijsko pa so na voljo kar trije sistemi blaženja. Prvi je seveda osnovni, sledita pa še športni ter športni s prilagodljivim blaženjem.

Vstopna cena Audija A1 Sportback z opremo Advance in motorjem 25 TFSI znaša 19.990 evrov, metem ko boste morali za (trenutno) najmočnejšo različico odšteti vsaj 25.685 evrov.