Večina pnevmatik vsaj del leta ni nameščena na vozilu, zato jih je potrebno v tem času, če želimo, da nam dolgo služijo, skrbno shraniti. Pri tem moramo biti pozorni in poskrbeti, da je hramba pravilna, saj bodo le tako ohranjale svoje lastnosti, s tem pa bo njihova življenjska doba daljša.

Ko letne pnevmatike menjate z zimskimi ali obratno, je najpomembnejše, da razvidno in razumljivo označite njihov položaj na avtomobilu. Tako boste pri ponovni namestitvi vedeli, na katerem mestu in kateri osi se je posamezna pnevmatika nahajala. Vulkanizer bo pri ponovni menjavi sprednjo levo pnevmatiko namestil zadaj, zadnjo pa na sprednje mesto. Enako bo naredil tudi na desni strani, s čimer bo poskrbel, da bodo vse pnevmatike enakomerno obrabljene.

Pred shranjevanjem pnevmatik z njih očistite umazanijo ter odstranite kamenčke in podobne predmete, ki bi lahko poškodovali ali kakorkoli vplivali na obliko tekalne plasti. Shranite jih v temen, suh in hladen prostor (ne v toplo kurilnico), saj jim izpostavljenost dnevni svetlobi, predvsem UV-žarkom, škoduje. Prav tako lahko škodi stik z olji, mazivi, laki ali gorivi.

Pnevmatike s platišči

Če pnevmatike shranjujete na platiščih, v njih pred hrambo zmanjšajte zračni tlak, a jih ne izpraznite popolnoma. Pnevmatik na platiščih ne shranjujte v pokončnem položaju, temveč jih obesite na nosilce, da bodo ta čas preživele brez obremenitev. Če te možnosti nimate, jih položite na bok in zložite eno na drugo, vendar pazite, da skladovnica pnevmatik ne bo višja od 1,5 metra. Enkrat na mesec jih je dobro preložiti, da se s tem pnevmatika na dnu zamenja.

Pnevmatike brez platišč

Pnevmatike, ki ste jih sneli s platišč, shranite vzporedno v pokončnem položaju, med njimi pa pustite nekaj prostora. Vsake štiri tedne jih je priporočljivo obrniti, saj na ta način ne bodo spreminjale oblike.