EuroNCAP, organ, ki v Evropi izvaja varnostne teste in podeljuje do pet zvezdic najboljše avtomobile, je objavil ocene za novo generacijo BMW serije 1 in serije 3 ter najnovejša modela Peugeot 208 in Jeep Cherokee.

Oba Bavarska modela sta dosegla najvišjo oceno 5 zvezdic, evropski varnostni strokovnjaki pa so ugotovili, da bi se hatchback BMW serije 1 uvrstil višje, če ne bi zgrešil ocene „Dobro“ na enem izmed preizkusov.

BMW serije 3 je bil nekoliko boljši od svojega manjšega brata, saj je dosegel 97- in 87-odstotkov varnosti potnikov za odrasle in otroke, 87-odstotkov za pešce in 76-odstotkov za varnostno pomoč, v primerjavi s serijo 1 83-, 87-, 76- in 72-odstotkov.

“Dobro je videti nemške premium znamke in tudi ostale, ki vzdržujejo zelo visoke standarde, katere so si postavili zase, in še naprej dosegajo ocene s petimi zvezdicami,” je dejal generalni sekretar Euro NCAP Michiel van Ratingen. “Prepričan sem, da bodo kupci BMW-jev lahko prepričani, da si bo podjetje še naprej prizadevalo za najvišje standarde varnosti, čeprav bodo naši protokoli čedalje strožji.”

Prejšnja generacija Peugeota 208, ki je bil testiran v skladu s starejšim protokolom izpred 7-ih let, je dosegla najvišje ocene. Novi pa je zgrešil oceno s petimi zvezdicami, saj je dobil le 4 zvezdice.

Francoski mestni malček je uspel na vseh področjih, razen varnosti pešcev, kjer je dosegel 56-odstotkov. Pri odraslih in otrocih je dosegel 91- oziroma 86-odstotkov, pri varnostnih sistemih pa 71-odstotkov.

Jeep Cherokee je tudi bil ocenjen s 4-imi zvezdicami, z 80- in 78-odstotki pri odraslih in otrocih, 56-odstotkov pešcev in 69-odstotkov varnosti. Euro NCAP je rezultate ocenil kot “dobro, a izjemno uspešnost” in “velik napredek v primerjavi s svojim večjim bratrancem, Wranglerjem, preizkušenim lani”, saj je bil ocenjen samo z 1 zvezdico.