Volkswagen Polo Harlequin je, kot najbolj barvito ”ljudsko vozilo” doslej, debitiral leta 1995. V počastitev legendarnemu modelu so Nizozemci v znamenite barve odeli aktualni model.

Originalni Polo Harlequin ni bil zasnovan kot da bo kdajkoli zapeljal na proizvodni trak, vendar zgodba se je kaj hitro obrnila. Leta 1994 je Volkswagen predstavil tretjo generacijo Pola. To je bil eden prvih modelov, ki je ponujal personalizacijo motorja, opreme, dodatkov ter barve.

Seveda, da so to možnost kupci zaznali, je Volkswagen zasnoval barvno kodo. Modra je predstavljala motor in šasijo, rumena izbor opreme, rdeča dodatne opcije in zelena za različne barve vozila. Naslednji korak kampanje je bila izdelava dvajsetih modelov z omenjenimi barvami za namene promocije.

In nato se je zgodilo nekaj, česar Volkswagen ni predvideval. Namreč, pojavile so se stranke, ki so želele kupiti ta pisani avtomobil. Volkswagen je začel resno sprejemati naročila in v letu 1995 izdelal 1.000 primerkov barvnih Polov. Različico so poimenovali Harlekin, kar je bilo sklicevanje na vesele, akrobatske, nekoliko nagajive in pisano oblečene like iz italijanskega gledališča commedia dell’arte.

Izdelava Pola Harlekina je bila nekakšno umetniško delo. Za izdelavo enega je vozila so sprva izdelal štiri običajne kombilimuzine v modri, rdeči, rumeni in kovinsko zeleni barvi. Nato je tovarna zamenjala dele, kot so pokrov motorja, prtljažna vrata, vrata, odbijači in ogledala.

Polo Harlequin je prišel v štirih mešanicah barv. Pri naročilu vozila kupci niso imeli izbire barvne kombinacije, zato so morali počakati do dostave, da bi videli, katera je prispela. V notranjosti je vzorec oblazinjenja Joker vseboval vse harlekinske barve. Volan in prestavna ročica sta bila odeta v modro usnje. Del paketa je bil tudi radio Blaupunkt. Prvih 1.000 lastnikov je dobilo oštevilčeni obesek za ključe in potrdilo. Skupno so izdelali 3.800 primerkov.

Kaj pa novi Polo Harlequin na Nizozemskem? Zaenkrat ostaja unikat kot poklon originalu. Zakaj pa ne bi recimo ID.3 prodajali v Harlequin izvedbi? Bi ga vozili? 🙂