Svetovno prvenstvo Formule 1 letos dobiva nov varnostni avtomobil. Nalogo so zaupali vozilu Aston Martin Vantage.

Varnostni avtomobil je obarvan v znameniti odtenek Racing Green, kakršnega uporablja tudi obujeno F1 moštvo Aston Martin. Celoto zaokrožuje dekoracija v stilu traka Lime Essence na sprednji ”ustnici”, stranskih pragovih in zadnjem difuzorju.

Tako kot Mercedes-AMG GT, ki je prej služil kot uradni varnostni avtomobil Formule 1, ima tudi Aston Martin Vantage na strehi ogromno svetlobno telo, ki sedi na podstavku iz ogljikovih vlaken. Ta luč ni zasnovana zgolj z mislijo, da utripa, ko se avto priključi na progo. Njeno snovanje v razmišljanju sega še nekoliko dlje, saj je zasnovana tako, da nudi najmanjši možni aerodinamični upor in optimizira pretok zraka proti zadnjemu krilu. Poleg tega je nad svetlobnim telesom nameščena še vzvratno obrnjena kamera, ki podaja sliko v živo na sekundarno vzvratno ogledalo v kabini.

Ko že govorimo o notranjosti. Ta je opremljena z dirkalnimi sedeži, ki jih je odobrila FIA, s šesttočkovnimi varnostnimi pasovi. Spremenjena je bila tudi sredinska konzola, ki zdaj vsebuje številna stikala. Uporabljajo se za upravljanje različnih funkcij, kot so aktiviranje sirene avtomobila, radijske komunikacije in nadzor luči.

Da bo Vantage kos dirkalnikom, so inženirji malenkost navili motor. Iz 4,0-litrskega V8 motorja podprtega z dvema turbinama so izvlekli dodatnih 24,6 KM. To je povečalo moč na 528 konjičev. Novi usmerjevalnik zraka doda 60 kg dodatne potisne sile avtomobila na cestno, medtem ko je britanska znamka popravila tudi vzmetenje, krmiljenje in blažilnike.

Letos se bo varnostnemu avtomobilu Aston Martin Vantage v boksih Formule 1 še pridružil Aston Martin DBX, ki bo služil kot uradni medicinski avtomobil. Odet je v enako barvo Aston Martin Racing Green s poudarki zelene limete, zadnjo tablico LED in strešno LED lučko.

Začetek letošnjega prvenstva Formule 1 je predviden v zadnjem vikendu marca, ko se bo med 26.3. in 28.3. odvijala velika nagrada Bahraina.

Clarkson: Formula 1 lahko samo odj***!