Jaguar E-Type je 15.marca obeležil 60. obletnico. V ta namen je Jaguar Classic ustvaril šest parov do potankosti obnovljenih modelov E-Type.

Zgodba o Jaguarju E-Type je nemudoma postala legenda. Noč pred otvoritvijo salona v Ženevi se je testni voznik odpravil na pot. V Ženevo je prispel le nekaj minut pred odprtjem. In ker je zanimanje za kupejevski model bilo neizmerno, so iz tovarne na pot poslali še kabrioleta, ki je Švico prispel naslednji dan.

Dogodku v čast bo šest kupejev Jaguar E-type 60 Edition odetih v unikatno barvo Flat Out Grey s črno usnjeno notranjostjo in posebnimi jubilejnimi detajli v duhu leta 1961. Druga polovica ducata E-type 60 Edition roadster pa bo navdih iskala v modelu z registrsko oznako ’77 RW ‘ iz leta 1961. Obarvani bodo v edinstveno Drop Everything Green, notranjost pa bodo krasile prevleke iz semiša zelene barve ter enaki detajli kot leta 1961.

Elementi po meri vključujejo spominski logotip E-type 60 na znački pokrova motorja, pokrovu za gorivo, plošči podvozja in številčnici ure v merilniku vrtljajev, po idejni zasnovi Juliana Thomsona, direktorja oblikovanja v Jaguarju. Na osrednji konzoli so tudi spominske gravure epskega potovanja takratnega testnega voznika Normana Dewisa in odgovornega za stike z javnostmi, Boba Berrya, ki je leta 1961 sodeloval pri premierni predstavitvi modela E-type.




Vsak E-type 60 Edition ima posebej razvit športni, petstopenjski ročni menjalnik s kratkimi hodi v navezi s 3,8-litrskim vrstnim šestvaljnim motorjem Jaguarja XK. V posodobljeni dodatni opremi bo Jaguarjev klasični informacijsko-zabavni sistem s satelitsko navigacijo in povezljivost preko Bluetootha, izpušni sistem iz nerjavečega jekla, elektronski vžig in nadgradnjo hlajenja z legiranim radiatorjem.

Poleti 2022 se bo šest kupcev in njihovih gostov s svojimi avtomobili udeležilo enkratne izkušnje vožnje med Coventryjem in Ženevo, da bi obudili spomin na legendarni model E-Type.

Outsider. – Jaguar XE 2.0 R Sport