Premierno se predstavlja BMW serije 4 Gran Coupe, dvojnik modela i4 z motorji na notranje izgorevanje. Štirivratna različica kupeja, s katero v portfelju zapolnjujejo nišno vrzel med običajno serijo 3 in večjo serijo 5, bo na ceste zapeljala že letos novembra.

Hiter povzetek nastanka Gran Coupeja je skoraj komičen, gre za štirivratno izvedenko dvovratnega kupeja, ustvarjenega iz štirivratne limuzine serije 3. Kakorkoli velikih presenečenj pri novi štirici Gran Coupe ni, predstavlja prostornejšo alternativo dinamičnega kupeja, ki z dodatnim parom vrat ponuja lažji vstop zadnjih potnikov. S 4.783 mm dolžine, 1.852 mm širine in 1.442 mm višine je v vseh pogledih zrasel v primerjavi s prejšnjo generacijo. Posledično potnike zadaj razvaja z več prostora za noge in glavo, na pot pa lahko vzamejo kar 470 litrov prtljage oziroma 39 litrov več kot prej.

Sprva bo nova serija 4 Gran Coupe ponujena s petimi različnimi motorji, na poti jih je zagotovo še nekaj, kajti BMW ni izdelal polnovredne M različice prejšnjega Gran Coupeja, kar bi se v drugo znalo spremeniti. Na dostopnejšem koncu ponudbe najdemo 2-litrska bencinska motorja 420i in 430i, s 184 in 245 KM. Drugi v ponudbi z 2-litrsko enoto je dizelski 420d s 190 KM, ponujen tudi z xDrive štirikolesnim pogonom. Trenuten vrh predstavlja mogočen M440i xDrive, katerega žene 3-litrski vrstni šestvaljnik s 374 KM, kar je dovolj za doseg stotice v 4,7 sekundah.

Kot je pri BMW-ju pričakovano, obljubljajo odlično vozno dinamiko, h kateri močno pripomoreta popolna 50:50 razporeditev maske in standardna M nastavitev vzmetenja. Močnejše zavre, M Sport elektronsko nadzorovan diferencial in adaptivno vzmetenje so del dodatne opreme, kar pa standardno najdemo na M440i.

Edina slabost v primerjavi s sorodnim električnim i4 je pomanjkanje najnaprednejšega iDrive informacijskega sistema, zadovoljiti se moramo z obstoječo programsko opremo serije 4 Coupe in serije 3. Za novo generacijo serije 4 Gran Coupe bo potrebno v domači Nemčijo odšteti najmanj 45.800 evrov, cena strupenega M440i pa znaša vsaj 67.200 evrov.

Praktična lepota. – BMW 430i xDrive Gran Coupe