Prejšnji teden smo poročali o rekordni vožnji Porscheja Cayenne na zelenem peklu, sedaj je luč sveta ugledala serijska različica najhitrejšega SUV-ja.

Spoznajmo novega Cayenne Coupe Turbo GT, prvi športni terenec nemške znamke, ki nosi oznako GT oddelka, na voljo le v štirisedežni kupejevski obliki. Z novim skoraj superšportnim SUV-jem v vrhu ponudbe se postavljajo neposredno ob bok Lamborghinija (sicer sorodnega avtomobila).

Nabrušenega Cayenne poganja dodatno navit 4-litrski twin-turbo V8 motor, ki proizvede 640 KM in 850 Nm navora. Nagrajen motor v kombinaciji s sveže umerjenim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, štirikolesnim pogonom in »launch control« sistemom do stotice poskoči v 3,3 sekundah ter doseže najvišjo hitrost 300 km/h.




Novi Cayenne Turbo GT skriva veliko več, kot le izjemno zmogljivost v ravni liniji. Pogonski agregat diha z lažjim titanskim izpušnim sistemom zaključenim z dvema sredinskima cevema zadaj, kar poskrbi tudi za polepšano zvočno noto. Z mnogimi skoraj dirkaško nastrojenimi nadgradnjami podvozja, kot je nova nastavitev adaptivnega zračnega vzmetenja s 17 mm nižjo lego na cestišču in 15 odstotkov večja togost. Natančno so umerili elektronski sistem krmiljenja, krmiljenje zadnjih koles in vektoring navora, za doseg najboljše vozne dinamike v SUV segmentu.

Turbo GT sedi na svežih 22-palčnih lahkih platiščih obutih v posebne Pirelli P Zero Corsa pnevmatike, za katerimi se skrivajo standardno dodeljene karbon-keramične zavore. Oblikovnega področja so se lotili zelo subtilno, z dodatkom več komponent iz ogljikovih vlaken in 25 mm večjega zadnjega krilca, ki sedaj ustvari do 40 kilogramov več potiska k tlom od običajnega Cayenne Coupe Turbo.

V notranjosti se nadaljuje GT tematike z razširjenim oblazinjenjem v alkantari, električno nastavljivimi športnimi sedeži in GT specifičnim volanom. Da ne pozabimo na posebnost modela, so na vzglavnike všili napis »turbo GT«. Med novosti spada še najnovejši Porsche Communication Management 6.0 informacijski sistem, sedaj tudi s podporo za Android Auto. Za ultimativnega Cayenne Coupe Turbo GT bo potrebno v domači Nemčiji odšteti najmanj 196.078 evrov, prve dostave pričakujemo jeseni.