Ekipa M-Sport Ford World Rally Team (WRT) je danes prvič predstavila prototip novega dirkalnika za reli Puma Rally1, ki bo od leta 2022 pomagal uvajati novo dobo elektrificiranega tekmovanja v svetovnem prvenstvu v reliju FIA (WRC).

M‑Sport Ford Puma Rally1, ki se globalni javnosti predstavlja na Festivalu hitrosti v Goodwoodu v Zahodnem Sussexu v Veliki Britaniji, ima hibridni pogon nove generacije. Ta moč 1,6‑litrskega turbo bencinskega motorja EcoBoost dopolnjuje s 100-kW elektromotorjem in baterijo s kapaciteto 3,9 kWh. Od 8. do 10. julija bo prototip Puma Rally1, ki ga bosta vozila voznik M-Sport Ford WRT Adrien Fourmaux in testni voznik M-Sport Ford Matthew Wilson, pokazal svojo elektrificirano moč na znamenitem vzponu na hrib v Goodwoodu, nato pa ga bodo uporabili za razvoj dirkalnika pred tekmovalno sezono leta 2022.

Hibridni sistem Pume Rally1 deluje po podobnih načelih kot cestna različica Pume EcoBoost Hybrid. Pogonski sklop zajema energijo, ki se običajno izgubi med zaviranjem in vožnjo s potisnim hodom, ter jo shranjuje v bateriji, z njo pa lahko nato poganja elektromotor in tako izboljša izkoristek goriva ali zagotovi povečanje zmogljivosti – v primeru Pume Rally1 kar 100 kW za večkratno do tri sekunde dolgo povečanje zmogljivosti med tekmovalno vožnjo.