Renault je na slovenskem trgu lansiral kar tri nove produkte v segmentu lahkih gospodarskih vozil.

Po naših cestah bodo torej kmalu vozili novi dostopni zmagovalec Express, inovativni Kangoo in prostoren Trafic. Sveža linija predstavlja številne novitete, katerih nimajo niti konkurenti in veliko poudarka na tehnološkem napredku. Lahka gospodarska vozila sicer dopolnjuje še Master, ki je prenovo doživel že lanskega leta.

Kangoo je v novi generaciji postal izredno odrasel in napreden kompakten dostavnik, žal pa je za slovenski trg izgubil potniško različico. Po dolgotrajnem večletnem razvoju je končno luč sveta ugledal kot dostavnik z drznim videzom in sodobno tehnologijo. Najpomembnejša je zagotovo delitev Kangoojeve naloge na dva različna modela. Mesto učinkovitega in dostopnega dostavnika bo prevzel obujeni Express, Kangoo pa predstavlja inovativno praktično vozilo z nekoliko bolj premijskim dotikom, namenjen raznim podjetjem ter trgovcem.

Novi Express Van stavi na štiri ključne značilnosti.

Te so udobna notranjost z 48 litrov odlagalnih površin, široko odpirajoča bočna drsna vrata, izjemno dolžino nakladalnega prostora s pregradno steno (1.910 mm) in največjo prostornino v razredu (3,7 kubičnih metrov). Voznika bo obenem razvajala zbirka tehnoloških dobrin; tri USB vtičnice, štirje 12V polnilni priklopi, brezžična polnilna ploščad za mobilne naprave in multimedijski sistem Easy Link z 8-palčnim zaslonom na dotik, povezljiv s storitvama Apple CarPlay ter Android Auto. Da bo manevriranje lažje in varnejše so modeli s trdo pregradno steno prejeli kamero za prenos slike za vozilom na mestu vzvratnega ogledala, dodali so senzor mrtvega kota in nadvse priročen sistem nadzora nihanja prikolice.

Renault Express Van bo na slovenske ceste zapeljal z dvema 1,5-litrskima dizelskima motorjema Blue dCi 75 in BLue dCi 95, z majhno porabo goriva in prožnostjo. Sicer premoreta 220 oziroma 240 Nm navora in sta povezana s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Za osnovnega Expressa bo potrebno odšteti najmanj 15.860 evrov, močnejši bo stal 16.592 evrov.

Novi Kangoo Van…

…je popolna izbira za zahtevnejše stranke, ki želijo vozilo izdelano po meri in upravljalce velikih voznih parkov. Z inovativnimi rešitvami bo izpolnil zahteve vsakega kupca. Med najbolj navdušujoče spada široko odpiranje bočnih vrat »Sezam, odpri se«, kar so dosegli z odstranitvijo B stebrička, globoko pomičnimi drsnimi zadnjimi vrati in sprednjimi vrati z 90 stopinjskim odpiralnim kotom. Rekorder v segmentu ima odpiralno širino 1.446 mm, tako lahko od dodatno zloženem sovoznikovem sedežu prevažamo predmete do 3 metrov dolžine ali tovor do 3,9 kubičnih metrov volumna, kar pri podaljšani različici zraste na zajetnih 4,9 m3.

Moderno zasnovan potniški ambient popestrijo številne rešitve za povečanje odlagalnih prostorov, teh je za kar 60 litrov, obenem je na voljo z dvema ali tremi sedeži. Oborožili so ga z dvanajst novih pomagal za prijetnejšo vožnjo in povečano varnost. Tako kot pri Expressu je na sredini armaturne plošče nameščen najnovejši informacijski sistem z 8-palčnim zaslonom na dotik, med analognima merilnikoma je nekoliko večji 4,2-palčni zaslonček.

Ob prihodu na slovenski trg v začetku leta 2022, bodo Kangooja poganjali trije dizelski motorji, vsi 1,5-litrski Blue dCi, v konfiguraciji s 75 KM, 95 KM ali 115 KM ter povezani s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Kasneje bo sledila še električna izvedenka E-TECH Electric, naslednik vodilnega evropskega električnega dostavnika Kangoo Z.E. Združeval bo učinkovito 44 kWh baterijo in elektromotor z močjo 75 kW ter 245 Nm navora. Skupaj bo sistem zagotavljal okoli 265 kilometrov dometa. Cene Kangooja še niso znane, pričakujemo jih v začetku naslednjega leta.

Renault Trafic

Prevlada SUV-jev je povzročila počasno umiranje enoprostorcev, zato se kupci navdušeni nad njihovo prostornostjo in praktičnostjo postopoma obračajo h kombijem. S tem razlogom je veliko novih kombijev vse bolj avtomobilskih, izjema ni niti posodobljeni Renault Trafic, pri nas na voljo v različici Trafic Passenger Combi in SpaceClass, namenjen prevozu pomembnih (VIP) strank. Trafic je bil deležen rahle zunanje prenove v obliki nove maske, preoblikovanega pokrova motorja, sveži so odbijači in LED žarometa z dnevno osvetlitvijo v obliki črke C, kar so že uporabili pri Cliu in Capturju. Izvedenka Combi je prejela nove pokrove koles, sveže je oblikovanje tudi 17-palčnih litih platiščih pri SpaceClasu. Obe izvedenki bosta na voljo v sedmih karoserijskih barvah, vključno z novo karminsko rdečo.

V notranjosti se pohvalita s popolnoma novo armaturno ploščo, z novimi zračnimi odprtinami, novimi gumbi klimatske naprave in ročico samodejnega menjalnika – vse je preneseno iz komiblimuzinskega Clia. Poglavitna izboljšava je vgradnja večjega 8-palčnega informacijskega zaslona, ki zamenjuje staro 7-palčno enoto in podpira Apple CarPlay ter Android Auto. Seveda niso pozabili na vgradnjo raznih asistenčnih sistemov, kot je aktivni tempomat, zaviranje v sili in nadzor mrtvega kota. Iz dodatne opreme se je poslovila možnost izbire vrtljivih sprednjih sedežev in praktične delovne mizice, a se lahko v primeru zadostnega zanimanja to spremeni.

Potniška kombija bo poganjala 2-litrska turbodizelska štirivaljna enota, s tremi različnimi stopnjami moči – 110 KM, 150 KM in 170 KM. Šibkejša modela bosta standardno opremljena s šeststopenjskim ročnim menjalnikom (dCi 150 tudi z opcijskim EDC menjalnikom), dCi 170 pa ima serijski EDC samodejni menjalnik. Slednji model v vrhu ponudbe v Sloveniji ne bo na voljo. Ceno osnovnega Trafica so postavili pri 29.290 evrih, podaljšana izvedenka Grand Passenger zahteva dodatnih 1.200 evrov. Najbolj bogato opremljeni SpaceClass bo zahteval najmanj 40 tisočakov.