Audi pred uradnim nastopom na Pebble Beachu virtualno razkriva futuristično novost – športnega roadsterja z večplastno osebnostjo in transformerskimi sposobnostmi.

Koncept uradno imenovan skysphere (brez velike začetnice) je dvosedežni električni rodaster, ki je navdih za obliko črpal iz domačega Horch 853 roadsterja iz tridesetih let prejšnjega stoletja – dolg pokrov motorja in kompaktna kabina.

Spodaj se skriva pravi Transformer, kajti fizično lahko za 250 mm spreminja svojo medosno razdaljo in obliko karoserije. Le s pritiskom gumba lahko prestavljamo iz dveh programov. V športnem načinu v dolžino meri 4.940 mm, je 10 mm oddaljen od tal in koristi krmiljenje zadnjih koles, za maksimalno dinamično izkušnjo. Ob izbiri »Grand Touring« se prelevi v udobno križarko z dolžino 5.190 mm in premakne voznikovo okolje z volanom ter stopalkami v nevidno območje, da sprosti čim več notranjega prostora.

Elektromotor je v primeru skysphere nameščen izključno na zadnjo os in črpa energijo iz najmanj 80 kWh baterijskega sklopa, umeščenega za kabino. Skupna zmogljivost je odmerjena pri 465 kW (632 KM) in 500 Nm navora, kar bo dovolj, da se dokaj lahek 1.800 kilogramski športnik po potrebi do stotice požene v štirih sekundah. Domet? Audi obljublja preko 500 kilometrov avtonomije.




Pod površjem se skriva sofisticirano vzmetenje z dvojnimi trikotnimi vodili, elektronsko krmiljenje in adaptivno zračno vzmetenje, ki lahko s pomočjo navigacijskih podatkov prilagaja nihanje posamičnih kolesa, za ublaženo vožnjo. Prepotrebna tehnologija, saj koncept sedi na zajetnih 23-palčnih platiščih.

Oblikovno ne gre zanikati, da je skysphere fantastične futuristična kreacija, čeprav malenkost vleče onstran Mercedes-AMG Vision GT koncepta iz leta 2013. Definirajo ga široki kolesni loki, široki koloteki, nizko aerodinamično telo in ogromna enodelna Audijeva maska, posejana z LED svetilnimi elementi, ki povezujejo tanka žarometa. Veličastna obratno odpirajoča vrata odpirajo vstop v popolnoma digitalizirano notranjo okolje, kjer nas pričaka 1,4 metra širok zaslon na dotik in pomanjkanje fizičnih gumbov.

Kot prej omenjeno, se v Grand Touring programu skrije voznikovo okolje, takrat skysphere preide v 4. nivo avtonomne vožnje. Potnika se lahko medtem udobno namestita v sedežih oblečenih v tkanino iz mikrovlaken, ostale površine so izdelane evkaliptusovega lesa in umetnega usnja.

Skysphere je prvi izmed treh napovedanih novih konceptov moderne dobe štirih krogov. Prihajata še grandsphere in urbansphere, kaj predstavljata, že iz imen ni težko ugotoviti.