Z električnim športnikom Piech GT smo se prvič srečali na ženevskem salonu leta 2019, od takrat pa vse do današnjih dni so informacije o novostih in napovedniku poniknile, kar se zgodi pri večini zagonskih podjetij. Vendar brez skrbi, Piech Automotive razveseljuje z novico, da je razvoj pandemija Covid-19 le nekoliko upočasnila in da so na pravi poti za prihod avtomobila leta 2024.

Mlado švicarsko podjetje, ki ga je ustanovil sin pokojnega Ferdinanda Piecha, je v tem času svoje prostore prestavilo iz Münchna v Memmingen na jugu Nemčije, kar jim med drugim omogoča neposreden dostop do testne steze. Letos marca je luč sveta ugledal tudi drugi delovni prototip električnega GT-ja, več jih načrtujejo v kratkem, saj bodo lahko le na ta način izvedli vsa potrebna testiranja, brez dvoma načrtovana tudi na zeleni pentlji Nordschleifa.

Piech GT po poročanju poganjajo trije elektromotorji, eden spredaj in dva zadaj, za skupno sistemsko moč 610 KM. Podatkov o zmogljivosti ni, a predvidevajo pospešek do stotice v manj kot treh sekundah in do 200 km/h pred deveto sekundo. Ciljajo na skupno maso pod 1.800 kilogramov, kar bi bilo za električen avto takšnega ranga izjemen dosežek. Energijo bo sicer dovajal 75 kWh baterijski sklop, dovolj zajeten za 500 kilometrov avtonomije in hitro polnjenje do 80 odstotkov v manj kot osmih minutah.

Če se vam ta kratek čas polnjenje še vedno ne zdi impresiven, potem vas bo osupnil podatke, da sistem razvija električno podjetje TGOOD, ki ima v planu polnjenje enake kapacitete v vsega 4 minutah in 40 sekundah. 400 kilometrov dometa bo tako povrnjenih hitreje, kot traja povprečen obisk toalete na polnilnih postajah. Sliši se obetavno.

Kakorkoli, baterija v GT-ju bo razdeljena na dva segmenta, eden v območju sredinskega tunela, drugi nad zadnjo osjo, za doseg idealne razporeditve mase spodobne za tak športen avtomobil. Z dolžino 4.432 mm in širino 1.991 mm je Piech GT malenkost manjši od nove Lotus Evije in večji od originalnega električnega športnika, Tesle Roadster.

Piech Automotive načrtuje z uporabo objektov »ustaljenega avtomobilskega proizvajalca« (Porscheja, če smo iskreni) izdelati 1.200 primerkov GT-jev v prvem letu proizvodnje, ti  bodo zapeljali na različne trge v Evropi, severni Ameriki in na kitajskem. Ker so razvili odlično modularno platformo se v prihodnje obetajo še drugi novi modeli, kot sta športna limuzina in seveda SUV.