GTS pomeni Gran Turismo Sport. Od Porscheja 904 Carrera GTS leta 1963 ima ta kratica poseben sloves med Porschejevimi ljubitelji.

Zdaj je v vsaki modelski seriji izpeljanka z legendarno kratico: Porsche bo na avtomobilskem salonu v Los Angelesu (od 19. do 28. novembra 2021) pod kratico GTS predstavil novo različico svojega električnega športnega avtomobila. Z dosegom do 504 km po kriterijih WLTP je novi športni model prvi Taycan, ki je presegel mejo 500 km.

Obenem se bo na avtomobilskem salonu v Los Angelesu premierno predstavil tudi Taycan GTS Sport Turismo – že tretja karoserijska različica prve popolnoma električne Porschejeve modelske serije. Novi model si športno silhueto in proti zadku vozila padajočo strešno linijo deli s Taycanom Cross Turismo. GTS prepriča z močjo do 440 kW (598 KM), ki jo razvije s funkcijo overboost in programom Launch Control. Obe različici od 0 do 100 km/h pospešita v 3,7 sekunde, njuna najvišja hitrost znaša 250 km/h.




Prilagodljivo zračno vzmetenje vklj. s sistemom Porsche Active Suspension Management (PASM) je prilagojeno posebej za modele GTS. To koristi prečni dinamiki. Tudi opcijsko krmiljenje zadnje preme ima še bolj športno nastavitev. Za modele GTS so značilni številni črni ali temni detajli zunanjosti, na primer na oblogi sprednjega dela, nosilcih zunanjih ogledal ali letvicah ob stranskih steklih. V notranjosti dinamično-elegantni ambient poudarjajo številni elementi iz črnega Race-Texa, pa tudi serijski paket notranjih elementov iz eloksiranega krtačenega aluminija v črni barvi.

Taycan Sport Turismo si športno silhueto s proti zadku vozila padajočo strešno linijo in funkcionalni dizajn deli s Taycanom Cross Turismo. Prostor za glavo na zadnjih sedežih je za več kot 45 mm večji kot v športni limuzini Taycan, prostornina prtljažnika pod velikim zadnjim pokrovom pa znaša več kot 1.200 l. Vendar pa Taycan Sport Turismo nima terenskih elementov.

Kot nova dodatna oprema je za Taycan GTS na voljo panoramska streha s funkcijo Sunshine Control. Zaradi električne folije iz tekočih kristalov lahko strešno površino iz prosojne spremenite v matirano. Tako so potniki zaščiteni pred bleščanjem, ne da bi bila notranjost zatemnjena. Streha je razdeljena na devet segmentov, vsak segment je mogoče posamezno regulirati – svetovna novost na področju avtomobilizma. Poleg nastavitev “prosojno” in “matirano” lahko izberete tudi “polovično” in “močno”. To sta vnaprej definirani predlogi z ozkimi ali širokimi segmenti.

Taycan GTS in Taycan GTS Sport Turismo bosta v Sloveniji naprodaj od 137.895,38 evrov oz. od 138.854,62 napreevrovj (v ceni vklj. DDV). Obe modelski izvedbi bodo začeli prodajati spomladi leta 2022. Sledilo bo še več drugih motorjev za Sport Turismo.