Mlada kitajska znamka električnih vozil predstavlja novo limuzino srednjega razreda ET5, ki je že drugi model od napovedane trojice zasnovane na platformi Technology Platform 2.0 in sledi večjemu ET7. Čeprav še nič ni uradno, bo poslednji model enoprostorec ali športnik, vključno z ET5 pa je NIO-va ponudba sedaj zrasla na pet modelov.

Novi ET5 je svojo premiero doživel na vsakoletnem dogodku NIO Day, gre pa za odlično limuzino s številnimi privlačnimi lastnostmi. Ob prihodu na trg bo ponujen s tremi baterijskimi sklopi, začenši s 75 kWh baterijo, ki bo omogočala 550 kilometrov avtonomije. Naslednja bo zajetna 100 kWh baterija z obljubljenih 700 kilometrov dometa, a rekorder bo gigantska 150 kWh baterija, s katero bo mogoče preseči 1.000 kilometrov dometa z enim polnjenjem. Res da gre tu za nekoliko bolj ohlapna kitajska merjenja, zato bodo številke po testih WLTP nekoliko upadle.

Na oblikovnem področju se ET5 močno spogleduje z večjim bratom ET7, s tankimi dnevnimi LED svetili in gladkim obrazom. Nekaj dinamičnega občutka prinašajo reže na sprednjem odbijaču, ki so namenjene usmerjanju zraka ob boku vozila in zmanjšanje zračnega upora – tu malenkost pomagajo tudi skrite kljuke vrat.




06

Z dolžino 4.790 mm in 2.888 mm medosne razdalje je ET bolj kompakten od ET7, kar pomeni, da je lok strešne linije bolj poudarjen in se zaključuje bolj pri samem zadku avtomobila. Vizualno deluje bolj kot kakšen sportback, kot klasična limuzina, kar obenem prinaša večjo odprtino prtljažnega prostora in večji volumen. Zadek kot pri mnogih modernih električnih avtomobilih zaključuje LED svetilni element raztegnjen čez celotno širino.

Pod okovjem ET5 se skrivata dva elektromotorja in štirikolesni pogon. Sprednjo os poganja motor z močjo 204 KM, zadaj pa za pogon skrbi močnejša enota z 285 KM. Skupna sistemska moč je odmerjena pri prijetnih 489 konjih in 700 Nm navora, kar ET5 do stotice požene v 4,3 sekundah, za varno zaustavljanje pa bodo poskrbele hišno razvite športne zavore, s štiribatnimi čeljustmi.

Če se podamo še v notranjost, lahko opazimo predanost minimalizmu, osrednjo vlogo pa prevzemata 10,2-palčni digitalni merilniki in 12,8-palčni informacijski zaslon na dotik. Vse skupaj je povezljivo s 5G omrežjem, kar odklene tehnološke dobrine, kot so PanoCinema digitalni kokpit, digitaliziran ključ in 19 naprednih asistenčnih sistemov. Sicer bo k odličnem ambientu kabine pripomoglo kvalitetno nappa usnjeno oblazinjenje, masažni sedeži in šest različnih barvnih tematik.

Sprva bo ET5 na voljo na domačem kitajskem trgu, kjer so ga v vstopni obliki s 75 kWh baterijo ocenili na 45.680 evrov, s 100 kWh baterijo pa bo stal 53.800 evrov. Širitev v Evropo je na seznamu NIO-vih opravil, vendar čas še ni opredeljen, vsekakor pa takrat cene nekoliko višje.