Britanski proizvajalec športnih avtomobilov se s prototipom novega modela vrača na vročo sceno superšportnikov. Leta 2018, so ljubitelje hitrih avtomobilov na festivalu hitrosti v Goodwoodu navdušili s konceptom vstopnega superšportnega, ki je dobil končno obliko pred prihodom na trg s koncem letošnjega leta.

Z novincem M500 želji povrniti slavo znamke in odrezati košček prodaje v močnem razredu, kjer trenutno kraljujeta Audi R8 in Porsche 911 Turbo S, obenem bo postal zanimiva konkurenca novega Maseratija MC20. Naslovnico novega Nobla krasita 3,5-litrski EcoBoost V6 motor, sposojen pri Fordu (enak agregat kot pri slavnem GT-ju) in 550 konjskih moči.

Napovednik pred štirimi leti je sicer obljubljal uporabo 3-litrskega motorja, vendar so nas izredno presenetili z uporabo zmogljivejšega stroja v osrčju novega M500. Kot se za takšen avtomobil spodobi, se bo vsa moč prenašala na zadnji kolesni par, celotna karoserija pa je izdelana iz lahkih kompozitov steklenih vlaken, kar bo občutno znižalo ceno v primerjavi z ogljikovimi vlakni.

https://youtu.be/pMYgYe-3xoo

Priložene fotografije razkrivajo privlačne linije, s precej elegance in manj odrezavosti kot pri konkurentih, kar je precej dobrodošlo. Prave puriste pa bo navdušila tudi novica, da obstaja možnost vgradnje šeststopenjskega ročnega menjalnika in ne le sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika, kot je bilo sprva predvideno.

V športni notranjosti odeti v presežke alkantare lahko med drugim najdemo še mehansko ročno zavoro, precej nenavadno za sodoben avtomobil, predvsem takšnega kova in kopico moderne digitalizacije v obliki velikega sredinskega informacijskega zaslona ter digitalnih merilnikov. Cilj modela M500 je novim strankam ponuditi enostavnejšo uporabniško izkušnjo kot pri večjem bratu M600, temu primerna bo tudi cena v območju 180 tisoč evrov.