Po mesecih napovedi in dražilnih novic so vodilni pri Maseratiju vendarle razgrnili pregrinjalo z novega Grecaleja, manjšega športnega terenca od aktualnega Levanteja. Prihaja v štirih različicah in kar nekaj sodobne elektrifikacije, ki je zaokrožena s popolnoma električno izvedenko Folgore.

V segmentu prestižnih mestnih križancev je zavrelo. Med Porsche Macana in Jaguarja F-Pace je namreč zapeljal apeninski konkurent Grecale iz hiše Maserati. Temelji na Stellantisovi platformi Giorgio, ki je osnova za aktualna Alfa Romeo Giulio in Stelvia ter bodočega Tonaleja. Dimenzijski podatki pravijo 4.859 mm v dolžino, 1.979 mm v širino ter 1.659 v višino, medtem ko medosna razdalja meri 2.901 milimeter.

Kot že omenjeno, bo Grecale na voljo v štirih različicah – začetni PrimaSerie, GT, Modena in najbolj plemenit Trofeo. Vsem bo skupni serijski štirikolesni pogon in ZF osemstopenjski samodejni menjalnik, medtem ko sklopa Modena in Trofeo vključujeta agresivnejšo zunanjo podobo, večja platišča in širše koloteke vozila.




Ambient vozila, ki sprejme pet potnikov, je popolnoma nov in prinaša več digitalnih rešitev kot smo jih vajeni pri Maseratijevi aktualni floti. Vozniku bo informacije podajal 12,3-palčni instrumentacijski zaslon, ki ga bo dopolnil osrednji multimedijski s premerom diagonale 8,8 palca. Kot zanimivost se pojavlja digitalna ura iznad osrednjega zaslona, ki sprejema glasovna navodila potnikov in nanje tudi reagira.

Pogonsko paleto odpira dvolitrski prisilno polnjeni štirivaljnik z okroglimi 300 KM, ki bo v različici Modena navit na 330 KM. Pri obeh je serijsko vključena tehnologija blagega hibrida ter enak motorni navor, in sicer 450 Nm. Za najzahtevnejše kupce bo na voljo različica Trofeo, ki jo bo gnal trilitrski V6 agregat s 530 KM in 620 Nm navora, nekakšen tehnološki derivat Nettuno agregata iz Maseratijevega superšportnika MC20.

Prihodnje leto bo Grecale na voljo tudi v povsem električni različici Folgore (it. puščica), o kateri trenutno vemo le, da bo imela baterijo s kapaciteto 105kWh ter pogon z zmogljivostjo približno 540 KM ter 800 Nm navora. Vse na temeljih 400-voltne tehnologije.

Cenik za Grecaleja, ki bo v salone zapeljal po poletnih počitnicah, še ni potrjen, neuradno se omenja 50 tisočakov za vstopno različico, medtem ko bo Grecale Trofeo pričakovano znatno dražji.