Bavarci so razkrili popolnoma novo generacijo serije 7, s katero nameravajo bolj približati najnovejšemu Mercedesu razred S. Novi zastavonoša iz Münchna predstavlja ogromen tehnološki napredek v primerjavi s prejšnjo G11 generacijo, kar bo na nek način postavilo tudi nove trende za preostale prihajajoče modele, takšen avtomobil torej ni pomemben le za kupce prestižnih avtomobilov, temveč za vse preostale lastnike BMW-jev skozi leta.

Sedma generacija serije 7, označena kot G70, je zasnovana na modificirani adaptivni platformi CLAR, ki omogoča vgradnjo tako motorjev z notranjim izgorevanjem, priključno-hibridnih sklopov in popolnoma električnega pogona, kar dokazuje vzporedno razkrit električni i7. V primerjavi s predhodnikom  je nova generacija za 130 mm daljša, 48 mm širša in 51 mm višja. Večina dodatnih mer je bila pridobljenih s previsi, namreč medosje je zraslo le za 5 mm.

Za pogon bota s prva skrbela dva priključna hibrida, oba v kombinaciji z 200 konjskim elektromotorjem umeščenim v novem osemstopenjskem menjalniku, 18,7 kWh baterijo in šestvaljnim turbobencinskim motorjem. Skupna sistemska moč pri vstopnem modelu 750e xDrive bo odmerjena pri 489 KM in 700 Nm navora, medtem ko bo M760e xDrive zmogel kar 571 KM ter 800 Nm navora. Kakšne bodo njune zmogljivosti še ni podano, bo pa pri obeh mogoče izključno na elektriko prevoziti do 89 kilometrov.




V Evropi bo na meniju manjkalo kar nekaj klasičnih pogonskih sklopov, kot sta šestvaljna vrstna bencinarja 735i in 740i, ter osemvaljni 760i, bodo pa v določene države pripeljali šestvaljnega dizla. Pod površjem se skriva kar precej novosti, postavitev vzmetenja je sicer enaka kot poprej, vendar s številnimi izboljšavami. Zračno vzmetenje je standardno, vendar vsako konec deluje posamično, kar prinaša lepše ravnovesje pri neravnih obremenitvah.

Širši koloteki na obeh oseh bodo poskrbeli za večjo stabilnost, k čemur bo pomagalo tudi višinsko nastavljivo podvozje – v programu Sport se zaradi boljše aerodinamike za 10 mm zniža, po potrebi pa se lahko za 20 mm povzdigne. Klub zajetnim dimenzijam bo manevriranje zaradi štirikolesnega krmiljenja enostavnejše in stabilnost pri višji hitrosti bo izboljšana. Za preprečitev neželenega nagibanja v zavojih bo skrbel nov aktivni sistem »anti-roll«, ki sodeluje z 48-voltnim elektromotorjem.

Pa se obrnimo še k najbolj očitnem področju, zunanjem oblikovanju nove generacije serije 7. Sprednji del razumno dominirata dve veliki povezani ledvički, po želji tudi z osvetlitvijo, ob straneh pa opazimo deljena žarometa, kar smo že spoznali pri nedavno osveženem X7. Dramatiki sprednjega dela se pridružuje pusto in očiščeno oblikovanje bokov, brez večjih zanimivosti, z izjemo skriti kljuk vrat. Zadek zaključuje prefinjeno in sofisticirano oblikovanje, vsaj tako pravijo pri BMW-ju, z dokaj nevpadljivim odbijačem ter trapezoidnimi izpušnimi cevmi.

Če zunanjost serije 7 ni ravno njena močna točka, se odkupi s prijetno oblikovano notranjostjo, oboroženo z vso mogočo tehnologijo. Predvsem imamo tu v mislih ogromen 31,3-palčni 8K filmski zaslon za razvajanje zadnjih potnikov, katerega žene enaka programska oprema kot Amazonove Fire tablične računalnike. Ta zaslon je sicer del dodatne opreme, kjer  najdemo tudi 1.965-vatno Bowers & Wilkins Diamond ozvočenje s 36 zvočniki, standarden sistem jih premore »le« 18.

Premik na sprednja sedeža nam odpre pogled na zelo elegantno okolje, kjer je v primerjavi s staro serijo 7 precej manj fizičnih gumbov, sicer še vedno ostaja klasičen vrtljiv izbirnik iDrive informacijskega sistema. Armaturna plošča je pridobila nov interaktivni element, razprostrt čez celotno širino, njegova naloga je ambientno osvetljevanje in prilagajanje prikaza glede na izbiro različnih »My Mode« nastavitev. Osrednja točka ostaja ukrivljen zaslon, ki združuje 14,9-plačne digitalne merilnike in 12,3-palčni informacijski zaslon.

Kdaj bo nova serija 7 zapeljala na naše ceste še ni znano, prav tako še pričakujemo objavo cen. So pa le-te že podane za domač nemški trg, kjer bodo morali kupci za osnovno različico odšteti 107 tisočakov, tisti s črko M pa bo na voljo za najmanj 139 tisoč evrov.