Volkswagen je napovedal veliko širitev elektrifikacije z nastopom nove znamke Scout, s katero bodo na severnoameriškem trgu vstopili s svet terenskih vozil in poltovornjakov. Dva novinca na dražilni fotografiji, velik SUV in pick-up, opredeljujejo enostavne škatlaste poteze, zajetne pnevmatike in visoka oddaljenost od tal. Pomanjkanje klasičnega pogonskega sklopa je omogočilo kratke previse, z izjemo poltovornjaka s podaljšanim nakladalnim predelom.

Pod površjem novih Scoutovih modelov ne bomo našli ustaljene MEB električne arhitekture, temveč čisto sveži tehnično platformo za terensko naravnane električarje. Kot že rečeno, bo ponudba znamke Scout namenjena izključno za ameriški trg, kjer bodo poskušali odgrizniti velik del prodajne pogače poltovornjakov, predvsem dveh glavnih akterjev, Ford F-150 Lightning in Chevrolet Silverado EV, tako pričakujemo vstopno ceno že pri 40 tisoč dolarjih (38 tisoč evrov).

Enak segment je pritegnil že veliko proizvajalcev, kot so GM, Rivian in Hummer, zato so pri Volkswagnu prepričani, da lahko tudi sami izkoristijo posebno priložnost. Veliki šef, Herbert Diess je dejal: »Elektrifikacija ponuja zgodovinsko priložnost, da kot skupina vstopimo v zelo privlačen segment pick-upov in vozil R-SUV, kar potrjuje naše ambicije, da postanemo pomemben igralec na ameriškem trgu.«

Po načrtih, bodo prvi prototipi novih vozil razkriti že prihodnje leto, prvi serijski Scout pa bo prispel leta 2026. Za hitrejši zagon nove znamke bodo investirali kar 100 milijonov dolarjev. Vse skupaj je del Volkswagnovega zastavljenega cilja dvakratno povečati delež električnih vozil na severnoameriškem ozemlju in obenem postati največji proizvajalec električnih vozil do leta 2025.

Volkswagen je pravice za ime znamke Scout pridobil lansko leto, kajti v preteklosti je ta napis že krasil serijo terenskih vozil, sedaj propadlega ameriškega podjetja International Harvester. Čeprav bodo sprva novi električni stroji novopečene znamke Scout na voljo samo kupcem v ZDA, niso popolnoma ovrgli možnosti nastopa na drugih trgih.