BMW nadaljuje filozofijo »power of choice«, ki prinaša različne pogonske sklope v okviru posamičnega modela, kar smo že videli pri modelih X3 in seriji 7, sedaj se pridružuje še novi X1, prvič ponujen tudi z električnim pogonom. Če so ostali motorji v tretje bolj električno podprti, iX1 predstavlja sam vrh elektrifikacije.

Novi iX1 z oznako xDrive30e bo prispel v začetku jeseni, istočasno kot oba priključna hibrida. Pod površjem bo skrival sistem sestavljen iz elektromotorjev na vsaki osi, s skupno močjo 230 kW (312 KM) in 494 Nm navora. Zaradi dobrega oprijema štirikolesnega pogona bo iX1 najbolj poskočen svoje vrste, s pospeškom do stotice v 5,7 sekundah, najvišja hitrost pa bo omejena na 180 km/h.

Po uradnih podatkih bo mogoče z enim polnjenjem baterije s kapaciteto 64,7 kWh, prevoziti do 438 kilometrov. Uporaba malenkost zastarele električne arhitekture pomeni najvišjo moč enosmernega polnjenja 130 kilovatov, kar bo sicer zadoščalo za 120 kilometrov v 10 minutah in 80 odstotkov v 29 minutah. Moč polnjenja z izmeničnim tokom znaša 11 kW, tako bo baterija polna v šest in pol urah, lahko pa doplačamo za 22 kW priklop, ki čas skrajša na slabe štiri ure.




Oblikovno se iX1 bistveno ne razlikuje od različic z motorji z notranjim izgorevanjem, z izjemo določenih aerodinamičnih izboljšav za povečanje učinkovitosti (količnik zračnega upora znaša 0,26 Cd) in značilnih modrih okrasnih elementov, ki krasijo vse električne Bavarce. Enaka zgodba je v notranjosti, kjer ostaja ukrivljen zaslon z najnovejšim iDrive 8 opreacijskim sistemom in številni asistenčni ter varnostni pripomočki.

Čeprav cene še niso potrjene, lahko pričakujemo pričetek pri približno 55 tisoč evrih, saj bo iX1 predstavljal sam vrh ponudbe nove generacije X1. Prve primerke bomo na cestah začeli opažati proti koncu letošnjega leta.