Citroën povečuje svojo paleto električnih avtomobilov z novim modelom e-C4 X, ki v enem paktu združuje praktično družinsko uporabnost z drobci premijskega C5 X. Nastal je privzdignjeni križanec s strešno linijo fastbackov, ki bo kupce razveseljeval s koncem letošnjega leta.

Kot pričakovano je pod novo začrtano zunanjostjo nahaja platforma e-CMP, ki omogoča vgradnjo bencinski, dizelskih in električnih pogonov. Francozi novinca opisujejo kot »križano oblikovanje« oziroma alternativo konvencionalnim družinskim kombilimuzinam in SUV-jem, močno se spogleduje tudi z modelom 408 sestrskega podjetja Peugeot, vendar je ta izdelan na čisto drugi osnovi.

Sprednji del novega C4 X je neposredno prenesen iz običajnega C4, v bistvu sta si sorodna vse do B stebrička, potem se strešna linija spreobrne v kupejevsko. Medosna razdalja je z 2.670 mm identična, a s 4.600 mm je za 240 mm daljši, kar je doseženo le s podaljšanjem zadnjega previsa, kjer se nahaja tudi večji prtljažni prostor. Prtljažna vrata se odpirajo v klasičnem limuzinskem slogu in ne kot pri petvratnih modelih, razkrijejo pa 510 litrov prostora – standarden C4 premore le 380 litrov.




Očem privlačnejši zadek je opremljen z novimi LED lučmi, z obliko puščice usmerjene proti središču prtljažnih vrat, za več športnega vtisa poskrbi nekakšno »ducktail« krilce, nov je prav tako zadnji odbijač. Notranjost se bistveno ni spremenila, z izjemno drugačnih dimenzij proti zadnji klopi, kjer je manj prostora za glavo. Potniki bodo kot pri C4 sedeli na izredno udobnih Advanced Comfort sedežih, nedavno prenovljenih z mehkejšo peno.

Voznikovo okolje ostaja opremljeno z digitalnimi merilniki in 10-palčnim osrednjim informacijskim zaslonom na dotik, a v ozadju se skriva novejši operacijski sistem predstavljen v premijskem C5 X, ki omogoča več prilagoditev videza ter se hitreje odzove na ukaze. Sistem hkrati vključuje digitalnega asistenta s prepoznavanjem glasu ob aktivaciji z »hello Citroën« in kar osmimi individualnimi profili.

Največ upanja polagajo na električno različico e-C4 X, katere pogonski sklop sestavljata 50 kWh baterija in elektromotor s 100 kW (136 KM) ter 260 Nm navora, ki poganja sprednji kolesni par. Z enim polnjenjem bo dovolj energije za 360 kilometrov dometa, pospešek do stotice se odvije v 9,2 sekundah, najvišja hitrost znaša 93 km/h. Za polnjenje skrbi hiter priklop z močjo 100 kW, zmožen v 30 minutah povrniti 80 odstotkov kapacitete. Preostali del poznane motorne palete bosta zastopala 1,2-litrski trivaljni bencinski motor v modelih PureTech 100 in 130, v kombinaciji z ročnim ali samodejnim menjalnikom ter BlueHDi 130 dizel z 1,5-litrsko štirivaljno enoto.