Pripeljala je popolnoma nova druga generacija Mercedesa GLC, ki kljub vse večjem potisku proti izključno električnim modelom, ostaja izrednega pomena za srebrne puščice, saj je kot najbolje prodajan model uspel prepričati že preko 2,6 milijona kupcev v globalnem merilu.

Ker se zaradi okoljevarstvenih zahtev niso mogli izogniti elektrifikacije, so prav vse različice novega GLC-ja podprt vsaj z 48-voltno blago-hibridno tehnologijo, priključni hibridi pa so kar trije, s preko 100 kilometrov dometa. Povsem električnega modela zaenkrat še ni, svojo vlogo bo do nadaljnjega nadaljeval obstoječ EQC. Pri zasnovi novega GLC-ja, so se Mercedesovi inženirji obrnili k novejši MRA2 platformi, na kateri že sloni novi razred C, tako gre bolj za evolucijo kot popoln preobrat, vendar je vseeno nekaj pridobil pri merah, da bo lažje kljuboval konkurentom – BMW X3, Audi Q5 in Volvo XC60.

Sveže oblikovne smernice so prinesle aktualen sprednji obraz z žarometoma zlitima z zevajočo masko, posejano z malimi logotipi srebrnih zvezd pri izbiri paketa AMG Line, prav tako takšna oprema prinaša odrezav sprednji odbijač, pri ostalih pa več kroma, ki podarja utilitaristično noto. Na bokih opazimo nove linije, obrobe blatnikov pa se sedaj ujemajo s karoserijsko barvo. Nova platišča merijo od 18- do 20-palcev. Zadnji konec se je v enakem slogu prelevil v novejšo podobo, kot limuzinski razred C.




S 4.716 mm dolžine je za 60 mm daljši od predhodnika, podvozje je za 4 mm nižje, prav tako sta koloteka pridobila 6 mm v širino spredaj in 23 mm zadaj. Glavnino dodatne dolžine pripisujejo daljšem zadnjem previsu, ki je pripomogel k pridobitvi 50 litrov prtljažnega volumna, skupno je tako na voljo 620 litrov. Precej bolj drastično se je GLC spremenil v notranjosti, kjer gre se ponovno spogleduje z limuzinskim sorodnikom, z elegantno armaturno ploščo in ukrivljeno sredinsko konzolo, zaključeno z velikim 11,9-palčnim pokončnim zaslonom na dotik.

Med številnimi haptičnimi tipkami na dotik se skriva čitalec prstnih odtisov, ki omogoča prijavo v različne profile, oblikovane po željah posamičnega voznika avtomobila. Moderen MBUX operacijski sistem je kompatibilen s posodobitvami preko spleta (over-the-air), hkrati omogoča dostop do spletne trgovine z aplikacijami Mercedes Me Store. Drugi 12,3-palčni zaslon se nahaja pred voznikom, na njem se prikazujejo vse potrebne informacije med vožnjo, kompletno zbirko pa zaokrožuje doplačljiv projicirni zaslon.

Vse različice novega GLC bodo opremljene z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom in 4MATIC štirikolesnim pogonom, za ustvarjanje moči pa bodo skrbeli zgolj 2-litrski turbinsko podprti motorji, bencinski in dizelski, seveda podprti z 48-voltnim blago-hibridnim sistemom ali priključno-hibridno tehnologijo. V prihodnje lahko pričakujemo tudi kakšnega vročekrvnega AMG-ja.

Bencinsko paleto bo otvoril GLC 200 s 150 kW (204 KM) in 320 Nm navora, nekoliko zmogljivejši bo GLC 300 s 190 kW (258 KM) ter 400 Nm navora. Klasično dizelsko plat trenutno zastopa le GLC 220d s 145 kW (197 KM) in 440 Nm navora ter ekonomično porabo 5,2 litra. Podporni blago-hibridni sklop pri vseh pomaga pri gladkem speljevanju, izklopu motorja v gneči in pri hitrem pospeševanju, saj lahko doprinese do 23 KM dodatne moči.

Glavne zvezde bodo vsekakor trije priključni hibridi, dva bencinska in en dizelski. Vsi uporabljajo 31 kWh baterijo in elektromotor s 100 kW ter 440 Nm navora, kar bo zadoščalo za vsaj 100 kilometrov neslišne vožnje, do najvišje hitrosti 140 km/h. GLC 300 e in GLC 400 e združujeta električno plat z 2-litrskim bencinarjem, sistemska moč znaša 230 kW (313 KM) in 550 Nm pri šibkejšem ter 280 kW (381 KM) in 650 Nm navora pri močnejšem – slednji lahko stotico doseže v 5,6 sekundah. Omiljeni sajavec GLC 300 de je nekakšen nišni produkt, saj le redko kateri proizvajalec sega po dizelskih motorjih s priključno-hibridnim sistemom. Zmogljivost le-tega je odmerjena pri 245 kW (335 KM) in 750 Nm navora, v okolje pa tako izpusti le 13 g/km ogljikovega dioksida.

Cene druge generacije Mercedesa GLC še niso pripravljene, prav tako ni znano kdaj bo uradno zapeljal na ceste. Več podrobnosti lahko pričakujemo v poletnih mesecih, a pričakujemo lahko začetno ceno pri 57 tisoč evrih.