Čakanja je konec, Honda je naposled razkrila novega Civica Type R, verjetno njihovo zadnjo vročo kombilimuzino zgolj z motorjem z notranjim izgorevanjem. Premiera sovpada s 25. obletnico Civica Type R in 50. rojstnim dnem modela Civic.

Najnovejša generacija nadaljuje s tradicionalnim sprednjim pogonom, kljub temu, da številni »hot-hatchi« s 300-konjskimi motorji, kot sta Volkswagen R ali Mercedes-AMG A 35, posegajo po štirikolesnem pogonu. V nosu novega Type R FL5 ostaja preizkušen 2-litrski prisilno polnjen štirivaljni bencinar, ki je praktično evolucija pogonskega sklopa prejšnje FK8 generacije Type R. Namenili so mu nov turbopolnilnik s kompaktnim ohišjem in novimi lopaticami, ki z učinkovitejšim delovanjem poskrbi za povečanje moči ter izboljšan pretok zraka. Dejanskih številk zmogljivosti ne razkrivajo, a predhodnik je ustvaril 320 KM, dovolj za pospešek do stotice v 5,7 sekundah in doseg najvišje hitrosti 272 km/h.




Neznana konjenica se bo na sprednji kolesni par prenašala preko osveženega šeststopenjskega ročnega menjalnika, z dodatkom sistema ujemanja vrtljajev (rev-matching) in v sodelovanju z diferencialom z delno zaporo. Glede delovanja le-tega so pri Hondi zelo tiho, prav tako ne razkrivajo podrobnosti o vzmetenju. Kljub vsemu se je novi Type R že izkazal kot prava mala raketa, saj so z njim postavili nov rekord za spredaj gnane avtomobile na domači stezi v Suzuki. Z legendarnimi zavoji je opravil v 2 minutah in 23,120 sekundah, skoraj devet desetink hitreje od prejšnjega rekorderja, Civic Type R Limited Edition.

Kot že vemo, je novi Type R zasnovan na 11. generaciji standardnega Civica, katerega udejstvujejo čistejše zunanje poteze, v primerjavi z odrezavo 10. generacijo. Čeprav je športna različica obogatena z aerodinamičnimi elementi, nenazadnje z velikim zadnjim krilcem, je pogled nanjo precej bolj prijeten. Med obveznimi športnimi nadgradnjami so se znašli še zadnji difuzor z značilnimi tremi izpušnimi cevmi, krilce na dnu sprednjega odbijača z večjimi zračnimi režami, odrezava stranska pragova in zračne reže na sprednjih blatnikih. Znotraj domujejo 19-palčna platišča obuta v Michelin Pilot Sport 4S pnevmatike, za zaviranje pa skrbi komplet Brembo zavor.

V notranjosti se nadaljuje trend minimalističnega dizajna, kot pri standardnem Civicu, le da je nekoliko povzdignjena s športno obarvanimi elementi. Rdeča športna sedeža sta odeta v alakantari podoben material, ki se je znašel tudi na volanskem obroču, za kontrast poskrbijo rdeči šivi, armaturno ploščo pa krasi plaketa z napisom Type R. Povečano številno nastavitev bo voznikom omogočalo prilagajanje karakteristik motorja, krmiljenja, adaptivnih blažilnikov in zvoka. Vozni profili so sledeči, Comfort, Sport, +R in Individual. Na krovu je še posodobljen sistem Honda LogR, za podajanje informacij o stanju pnevmatik, delovanju sistemov in merjenju podatkov na stezi.

Ob prihodu na Evropske ceste v začetku leta 2023, bo novi Civic Ytpe R na voljo v Championship beli, Rally rdeči, Racing modri, Chrystal črni in Sonic sivi karoserijski barvi. Kakšne bodo cene še ni znano, a pričakovano je gibanje v območju 45 tisoč evrov.