Ford je začel s preizkušanjem inovativne tehnologije avtomatiziranih polnilnic z robotiziranimi priklopi. Prototipne polnilne postaje bo mogoče aktivirati z mobilno aplikacijo kar iz vozila, s čimer bi izboljšali dostopnost invalidnim voznikom, ki se sicer soočajo s težavnim priklopom klasičnih kablov.

Splošno znano je, da invalidnim voznikom polnjenje predstavlja praktično oviro, kar jih odvrača od prehoda na električna vozila. Zanimivo rešitev tako predstavlja robotska polnilna postaja, ki je del Fordovega raziskovalnega projekta razvoja prostoročnih rešitev polnjenja za gibalno ovirane voznike in za hitrejšo avtomatizacijo postopka ob prihodu generacije samovozečih vozil.




Sistem so že preizkusili v nadzorovanem okolju laboratorija, sedaj bodo robotsko polnilno postajo Dortmundske univerze v Nemčiji postavili v realno okolje. Po aktivaciji preko FordPass mobilne aplikacije, se robotska roka iztegne zaprtega prostora in se s pomočjo kamere priklopi na vtičnico na vozilu. Robotske polnilnice bodo ob uspešnem testiranju postavili na parkirnih mestih za invalide, v parkirnih hišah in celo privatnih domovih, obenem tehnologija omogoča bolj učinkovito polnjenje vozil večjih flot. V prihodnje bo sledil podoben projekt v sodelovanju s podjetjem IONITY, polnilnim omrežjem podprtim s strani evropskih avtomobilskih proizvajalcev.