Nissan nadaljuje svojo elektrifikacijsko ofenzivo z razkritjem nove generacije sedemsedežnega X-Traila, ki predstavlja velik tehnološki preskok v primerjavi s predhodnikom. Poganja ga napreden e-Power hibrisni sklop, vključno s štirikolesno gnano e-4ORCE različico, ima povsem svež videz in bistveno izboljšan notranji ambient.

Znamkin največji SUV na stari celini je zasnovan na CMF-C platformi naveze Renault-Nissan, s katero so pripeljali obsežne izboljšave prostorskega koriščenja, ključno za sedemsedežni avtomobil. Moderna zasnova je prav tako omogočila vgradnjo sicer relativno kompaktne 2,1 kWh baterije, kateri energijo dovaja 1,5-litrski turbobencinski motor, s tehnologijo spremenljivega kompresijskega razmerja. V osnovi gre za podoben sistem kot pri manjšem Qashqaiju, saj motor z notranji izgorevanjem nikoli ne poganja koles direktno, vendar opravlja nalogo generatorja energije, ki se nato shranjuje v bateriji in hrani spredaj nameščen elektromotor s 150 kW (204 KM) in 330 Nm navora. Nissan obljublja pospešek do stotice v osmih sekundah, še bolj pomembna bosta poraba 5,8 litrov na sto kilometrov in emisije ogljikovega dioksida 131 g/km. Hibridni sistem e-Power je omogočil tudi način vožnje z eno stopalko (e-Pedal), za maksimalno koriščenje regenerativnega zaviranja.

Največja novost na področju pogona bo novi e-Power e-4ORCE sistem z dvema elektromotorjema in štirikolesnim pogonom, s skupno močjo 157 kW (213 KM). Pospešek do stotice je skrajšan na sedem sekund, poraba pa kljub dodatnemu elektromotorju znaša ekonomičnih 6,4 litrov. Z dodatkom drugega elektromotorja so dosegli 10.000-krat hitrejšo odzivnost navora v primerjavi s klasičnim štirikolesnim sistemom, kar odpira dodatne možnosti nadzora delovanja. V motorni ponudbi je ostal tudi nekoliko bolj običajen sklop, v obliki blago-hibridnega 1,5-litrskega prisilno polnjenega bencinskega motorja, ki ustvari 120 kW (163 KM) in 300 Nm navora, kar se preko brezstopenjskega CVT menjalnika prenaša na sprednji kolesni par.




Novi X-Trail se pohvali z izboljšanim krmiljenjem zavoljo ostrejše odzivnosti in posledično boljše dinamike, prilagodili so tudi nastavitev MacPherson vzmetenja spredaj ter večvodilno vpetega zadaj. Serijsko je opremljen s petsedežno konfiguracijo, dober tisočak doplačila pa prinese sedem sedežev, a le v kombinaciji z blago-hibridnim ali štirikolesno gnanim pogonom. Baterijo hibridnih modelov so inženirji namestili pod sovoznikovim sedežem, da ne posega v optimalno koriščenje zadnjega prostora. Tretja vrsta sedežev lahko tako brez težav sprejme potnike do višine 1,6 metra, lažjo dostop do zadnje klopi bodo ponudila vrata s 85-stopinjskim kotom odpiranja. Ko ne bo potreben prevoz sedmih potnikov, zložena zadnja klop sprosti 585 litrov prtljažnega prostora (20 litrov več od predhodnika), do katerega dostopamo skozi standardna elektronsko odpirajoča prtljažna vrata.

Povsem novo začrtana moderna notranjost postavlja visoka merila, nudi prijeten ambient in veliko udobja, hkrati je oborožena s številnimi sodobnimi tehnologijami, kot so 12,3-palčni digitalni merilniki, enako velik osrednji informacijski zaslon na dotik, povezljiv z vsemi pametnimi napravami ter 10,8-palčni projicirni zaslon. Visoko ravne opremljenosti spremljajo praktična odlagalna mesta in napredne tehnologije pod okriljem Nissan Intelligent Mobility. Seveda ne moremo mimo širokega nabora asistenčnih sistemov ProPILOT, ki ima izboljšano delovanje in uporabniku prijaznejši vmesnik.

Moderno oblikovanje notranjosti se odraža tudi na zunaj, kjer se novi X-Trail pohvali z ostrejšim videzom, navdahnjenim po manjšem Qashqaiju, ki ga definirata ožja sprednja LED žarometa, sveža interpretacij značilne V-motion maske in kontrastno obarvana streha. Na objavo cen bo potrebno še nekoliko počakati, naročila naj bi odprli že s koncem tega meseca, prve dostave pričakujemo že v oktobru.