Dandanes res ne primanjkuje raznih predelav, modifikacij in restomod preobrazb klasičnih avtomobilov, še posebej Porschejev 911, a pri kalifornijskem predelovalcu Gunther Werks menijo, da je prostor za saj še eno umetnino, novi Project Tornado. Natančneje bo nastalo 25 primerkov agresivno preobraženi Porschejev 993.

Project Tornado se pohvali s številnimi izboljšavami pogona, kot vizualnimi popravki, ki ga bodo ločili od ostali 911 kreacij konkurenčnih podjetij Singer in Theon Design. Začenši z osnovo na modelu 911 generacije 993, katerega karoserija je skoraj v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken, z izjemo vrat. Rezultat je zmanjšanje mase za 165 kilogramov v primerjavi z originalnim Turbom, na skupnih 1.225 kg.

Skladno s shujševalno dieto, so povečali zmogljivost 4-litrskega zračno hlajenega šestvaljnega bokserja, podprtega z dvema turbinama, ki ponuja standardnih 600 KM ali 700 KM ob preklopu na dirkaški program. Ob pritisku stopalke za plin je na voljo tudi zajetnih 759 Nm navora. Za razliko od originalnega 993 Turbo, je Project Tornado ekskluzivno opremljen le s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ki moč pošilja na zadnji kolesni par. Za učinkovitejše koriščenje dodatne moči so na vse štiri konce namestili elektronsko nastavljivo vzmetenje s tristopenjsko nastavljivimi blažilniki, za varno zaustavljanje konjenice pa bodo skrbele velike Brembo zavore s hlajenimi diski.

Na oblikovnem področju so pri Gunther Werks ubrali podoben pristop kot pri lanskoletnima modeloma Coupe in Speedster, s klasičnimi potezami, kot so veliko zadnje krilce v slogu 993 Turbo S, široki boki in 18-palčna platišča v slogu Fuchsovih. Cesto bosta osvetljevala sodobna LED žarometa, v moderno dobo ga popelje tudi vzdolžni svetilni element na zadku. Seveda ne smemo pozabiti tudi na preoblikovan sprednji odbijač, večje zračne odprtine (celo na sprednjem pokrovu) in zadnji odbijač z agresivnim difuzorjem, nad katerim domujeta dve titanski izpušni cevi.

Notranjost je izdatno bolj bogata kot pri originalnem 993, odeta v kombinaciji kakovostnega usnja, alkantare in ogljikovih vlaken. Glede na visoko zmogljivost Project Tornado sta globoka školjkasta sedeža več kot dobrodošla. Na nadaljnje podrobnosti bomo morali še nekoliko počakati, prav tako med nerazkrite podatke spada cena, ki bo zagotovo osupnila.